Президент України Володимир Зеленський заявив, що запрошує в Україну главу Китаю Сі Цзіньпіна.

Associated Press повідомляє, що у своєму інтерв’ю AP Зеленський передав запрошення в Україну одному помітному і стратегічно важливому лідеру, який ще не приїжджав в Україну (за час війни, як це робили багато світових лідерів – ред.) – голові КНР Сі Цзіньпіну”.

Пряма мова Зеленського: “Ми готові бачити його тут. Я хочу поговорити з ним”.

Президент України зауважив, що спілкувався з Сі до початку повномасштабної війни. Але протягом понад року повномасштабного вторгнення Росії контактів із лідером Китаю не було.

Згодом повідомлялося, що лідер Китаю після зустрічі з Путіним у Москві планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським. Ця розмова мала бути першою з початку повномасштабної війни Росії проти України.

20-22 березня Сі Цзіньпін здійснив візит до Росії, де зустрівся з Володимиром Путіним та підписав домовленості щодо продовження стратегічного партнерства двох країн.

Водночас Путін і Сі зробили спільну заяву, в якій заявили, що відносини їхніх країн не є військово-політичним союзом, не мають блокового і конфронтаційного характеру, також не спрямовані проти третіх країн.

Після цього Зеленський заявив, що повідомив про бажання говорити з Сі Цзіньпіном, але не отримав зворотної пропозиції.