З березня в Україні збільшили розмір мінімальних пенсій, а з 1 квітня проведуть перерахунок для працюючих пенсіонерів.

Наша країна та українці переживають найважчі часи через війну, яку розпочала Росія. Але навіть під час вій­ни держава зберігає та гарантує усі со­ціальні виплати українцям, які потребують допомоги.

Пріоритетом соціальної політики у 2023 році є безперебійне фінансування виплат тим категоріям громадян, для яких виплати від держави є ключовим джерелом доходів. Це стосується і пенсій.

На цьому наголосила народний депутат України, голова Вінницької обласної організації політичної партії «Слуга Народу» Ірина Борзова.

«Попри війну держава фінансує виплати субсидій та пільг, допомогу людям з інвалідністю, дітям з інвалідністю та особам, які доглядають за ними. Фінансуються виплати малозабезпеченим родинам, виплати на дітей-сиріт, виплати при усиновленні. Фінансується допомога при народженні дитини та допомога на проживання внутрішньо переміщених осіб. Під час війни влада знайшла кошти для підтримки найбільш незахищених категорій населення – наших пенсіонерів», — зазначила Ірина Борзова.

За дорученням Президента України, у березні уряд провів індексацію пенсій майже на 20%.

«Індексація виплат торкнулась більш ніж 10 мільйонів українців. Найменша сума підвищення складає 100 грн, найвища – 1500 грн. Пенсійним фондом вже завершено фінансування пенсій за березень», — відмітила Ірина Борзова.

З 1 березня підвищено розміри мінімальних пенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постраждалим внас­лідок Чорнобильської катастрофи. Також збільшення рівня мінімальних пенсійних виплат окремим категоріям пенсіонерів.

З 1 квітня від­будеться підвищення пенсій працюючим пенсіонерам, проведуть перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів, які не підпадали під березневу індексацію пенсійних виплат.

З 1 липня очікується індексація пенсій для тих, хто працював на державних службах та в органах місцевого самоврядування.

Пенсіонери віком понад 80 років продовжать отримувати щомісячну доплату в 500 грн.

Для пенсіонерів віком 75-80 років ця доплата становить до 400 грн на місяць.

Для пенсіонерів 70-75 років — до 300 грн.

Загалом у 2023 році держава планує витратити на пенсійне забезпечення понад 700 мільярдів гривень.

«Незважаючи на війну, держава виконує свої зобов’язання перед людьми і фінансує виплати. Підтримка пенсіонерів як вразливої категорії населення є вкрай важливою зараз, у важкі для всіх українців часи», — резюмувала Ірина Борзова.