Перший з монахів УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі, архімандрит Авраамій (Лотиш), перейшов до ПЦУ. Він виконуватиме обов’язки намісника Лаври. Про це інформує пресслужба Православної церкви України.

Авраамій звернувся до митрополита Епіфанія з проханням “затвердити його в числі братії” у складі монастиря ПЦУ в лаврі, який було офіційно зареєстровано наприкінці минулого року.

Епіфаній задовольнив його прохання та доручив Авраамію виконувати обов’язки намісника Києво-Печерської лаври у складі ПЦУ.

Також Авраамій звернувся до монахів лаври, які поки що залишаються у складі УПЦ МП.

“Слід чесно визнати – наш дотеперішній намісник і священноначаліє в особі митрополита і Синоду крок за кроком формували сумну ситуацію, в якій ми опинилися. Замість діалогу – закритість і погрози. Замість усвідомлення необхідності правдиво, щиро й остаточно розірвати підлеглість Москві, що веде проти нас війну – туманні та половинчасті рішення і заяви, які кожен тлумачить, як бажає. Замість пошуків шляхів єднання православних і примирення – розпалювання ворожнечі та протистояння”, – сказав він.

Виконуючий обов’язки намісника закликав монахів УПЦ МП “залишитися в лаврі у складі ПЦУ” під керівництвом митрополита Епіфанія.


За інформацією священника УПЦ МП Андрія Пінчука, який активно критикує керівництво своєї Церкви, бажання залишитися в лаврі у складі ПЦУ висловили близько 80 ченців, але їх "почали пресувати". А на Авраамія наклали санкції.

"Особисто цим займався економ лаври архімандрит Зинон. Митрополиту Павлу було важливо створити картину, що в лаврі ніхто не залишиться", – зазначив отець Андрій.

Нагадаємо, до 29 березня священики УПЦ Московського патріархату мали звільнити всі будівлі Києво-Печерської лаври та передати майно державі. Однак замість смиренності та богобоязні, вони вдались до проявів непокори рішенням уряду та почали підбурювати вірян стати на захист промосковської 5 колони.

Однак, і президент і уряд рішуче налаштовані духовно очистити українське православ"я від впливу безбожної російської церкви, яка благословила окупантів на безпричинну кровопролитну війну проти суверенної України.

Василь Головко