За даними мінфіну, Україна щомісяця витрачає на захист держави від російського вторгнення приблизно 130 мільярдів гривень. При цьому доходи бюджету майже в два рази нижчі.

Як пояснив міністр фінансів Сергій Марченко, на цей час головне завдання – створити умови для фінансування бюджету. При цьому він нагадав, що Верховна Рада вже підтримала зміни до держбюджету, що дозволить збільшити витрати на захист держави.

“Ключове завдання – створити умови для фінансування військового бюджету. Адже держбюджет отримує 80 млрд грн доходів, а на військову кампанію витрачається 130 млрд грн на місяць”, – повідомляє прес-служба Європейської Бізнес Асоціації.

Марченко також вказав, що в поточному році важливо зібрати вже заплановані податки, але українцям не варто очікувати кардинальних змін у податковій сфері.
Хоча, в держави є чималенький ресурс у вигляді непомірно щедрих зарплат та пільг у вищих ешелонах та місцевої влади. На тлі масового зубожіння народу через війну, цей соціальний подразник може спричинити дуже серйозний внутрішній конфлікт. В тому числі й за участі військових, яким різко обрізали зарплати та пільги. І які обурені розкраданням військового бюджету.

Вадим Снігур