Виявляється, більшість жителів України думають, що українці історично найближчі з поляками. На другому місці росіяни, однак їх вважають близькими значно менше українців.

Про це йдеться в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Так, поляків історично близькими вважають 63% жителів України. Щодо росіян такої думки 12% українців, а стосовно білорусів — 2%. А ось угорців, американців, болгар та чехів назвали близькими лише по 1% українців. Ще 17% респондентів не відповіли або зазначили, що їм важко сказати.

Поляків історично найближчим народом вважають жителі всіх частин України. Найвищий цей показник на заході — 70%. Проте в інших регіонах поляки теж на першому місці з великим відривом. Наприклад, на сході їх назвали 49% українців, а росіян — 22%. А в центрі й на півдні поляки мають 65% та 61% відповідно, а росіяни — 13% та 14%.


Київський міжнародний інститут соціології проводив це опитування 19-27 січня на замовлення Міністерства культури та інформаційної політики. Загалом методом телефонного інтерв'ю опитали 2004 дорослих жителів України.

Соціологи застосовували випадкову вибірку номерів мобільних телефонів, згенерованих у випадковий спосіб. Результати відповідають статево-віковій структурі постійного населення України відповідно до даних Державної служби статистики станом на 1 січня 2022 року. Похибка не перевищує 2,2%.

Вадим Снігур