Як відомо, митрополит Епіфаній призначив їхнього архімандрита Авраамія. Після цієї звістки релігієзнавці, які знали, що ж насправді відбувається в стінах Лаври, почали говорити, що там завжди було проукраїнське крило, яке намагався затоптати Павло Лебідь.

УПЦ МП відмовляється залишати Києво-Печерську лавру, попри те, що договір оренди вже не є дійсним. 30 березня під стінами заповідника зібралися прихожани, частина них заблокувалася у храмі, щоб не допустити туди комісію, яка має розпочати процес передачі майна Лаври державі.

В ефірі “РАДИ” в рамках телемарафону секретар РНБО України Олексій Данілов запевнив, що держава розуміє, що відбувається: усе йде за “сценарієм” РФ

Данілов заявив, що УПЦ МП досі не відхрестилася від Москви, має здійснити перереєстрацію і не співпрацювати з церквою країни-агресорки Росії.

Щоб офіційно вийти із РПЦ Церква мала б розіслати вірчі грамоти і вчинити інші канонічні ритуали. Але вона цього не зробила

Але секретар РНБО Олексій Данилов сказав, що до віруючих та священиків УПЦ не будуть застосовувати силу, щоб змусити їх залишити територію Києво-Печерської лаври.

“Ми усвідомлюємо, що є план у Москві щодо створення картинки для російського ТБ про те, що ми, як влада, чинимо фізичний тиск на представників духовенства. Ми цього робити не будемо, ніхто їх за бороди не тягатиме”, – заявив Данилов.