– Навесні, зазвичай, всі боєприпаси, які сховані глибше під землею, піднімаються трохи нагору. Сходить сніг — і земля виштовхує вибухонебезпечне залізяччя. Тому саме весною люди знаходять найбільшу кількість предметів. Підвищення температури повітря досить часто призводить до самовільного спрацювання від нагрівання вибухонебезпечної речовини. І все це ризик та небезпека, за якими стоять людські життя, – розповідає командир інженерно-саперного підрозділу Іван Яковчик.

Тільки за один день 30 березня зведеним підрозділом Івана Яковчика на Харківщині  обстежено 9,35 га території. Виявлено та знешкоджено  138 вибухонебезпечних предметів.

З жовтня минулого року військовослужбовці інженерно-саперних підрозділів Державної спеціальної служби транспорту розміновують території Харківщини, з яких відступив ворог та велися бойові дії. Зокрема, зведений підрозділ під керівництвом Івана Яковчика проводить розмінування Ізюмського, Харківського, Чугуївського, Дергачівського районів.

Військовослужбовці розповідають, що підступний ворог залишив після себе велику кількість вибухонебезпечних предметів і майже все з «сюрпризами».

На касетних боєприпасах та «пелюстках», на жаль, трапляються випадки підриву цивільного населення.

Знайдені боєприпаси військові вивозять та знищують у визначених та безпечних для людей місцях, знешкоджують, у разі потреби, у місці знахідки, а придатні до використання ВНП сапери передають у військові підрозділи.