А ви знаєте, що Квітка була заборонена вже в незалежній Україні?! За пісні! Украінські! Так, ту саму «Червону калину», яку зараз співаємо ми і світ! І за «Ленту…». Так, ту саму яку зараз співає Коля Серга і ще один одесит!

А ці пісні тоді вважались «націоналістичними»! Бо іх  співали воіни, що боролись за незалежність! Парадокс, але саме в наче б то незалежній Україні вони продовжували бути забороненими!

Тому й замовчували про неперевершену Квітку, Кейсі!

Американку із Нью-Йорку, яка підняла українську пісню на світовий рівень. Її касети та платівки вилучали на кордоні!

Вже мегапопулярна зірка, що озвучувала найкасовішу рекламу і співала із Зірками першої величини, раптом вирішує за власні кошти, сотні мільйонів, видати альбом украінських пісень!  Щоб подарувати батькам-украінським емігрантам маленьку частинку Украіни у далекому Нью-Йорку.


Кращі оранжувальники, неперевершений голос Квітки Цісик зробили свою справу. Весь світ тиражував платівки за життя Цісик. А в країні,  звідки коріння її батьків, пісні Цісик були заборонені. ЗАБОРОНЕНІ! Саме так. Далі онко і передчасна смерть. Як у матері та бабусі, тітки... сімейне. Не вилікували навіть у США.

На жаль, її і далі не популяризували в Україні! А друзі, прихильники, з інших країн…

Вони й донесли українську пісню до нас. Тепер співаємо та слухаємо її ми!

От задумайтесь, якби цих пісень стрілецьких, справжніх патріотів Украіни, співали одразу після проголошення Незалежності, як тепер співаємо, масово, з любов’ю, всі, а не шансони кругів та лєсоповалів, чи була б зараз ця кривава війна за реальну незалежність?!

Ось така вона справжня культура...

Тетяна Редько