Благовіщення означає «блага» або «добра» звістка. Вітаємо вірян з цим світлим святом!

Діві Марії явився Архангел Гавриїл і сповістив Їй про прийдешнє народження Ісуса Христа — Сина Божого і Спасителя світу.

По цих нечуваних словах, Діва вигукнула: “Як же станеться це, коли я мужа не знаю?» Вона не поставила під сумнів Боже слово через маловір’я, як Захарія, покараний за це глухотою (Лк. 1:20), а лише запитувала, як ця тайна може звершитися в ній без шлюбного єднання.

Розуміючи її вагання, Ангел не докорив Їй, але розтлумачив новий образ цього народження: “Дух Святий зійде на Тебе, приготувавши Тебе благодаттю до Свого пришестя, і сила Всевишнього осінить Тебе”.

Смиренно опустивши очі додолу і ввіривши усю Свою волю Божому задуму, Діва відповіла: “Я – раба Господня, хай буде мені по слову Твоєму”.

Сповнення тайни Воплочення, прихованої навіть від ангельського розуміння, не було, отже, винятково справою Отця, Який змилувався над людством, Сина, Який зійшов з Небес, і Святого Духа, Який осінив Діву. Від Тої, Яку Він обрав поміж усіх жінок, Господь також очікував активної участі в цьому Її вільної і свідомої згоди, щоб Спасіння людського роду було спільною справою волі Божої і віри людською.