6 квітня 2023 року у Покровському храмі с. Саїнка Могилів-Подільського району Вінницької області, вперше після того, як місцева релігійна громада вийшла з московського патріархату, відбулося урочисте богослужіння. Подячний молебень за Україну звершили священники Православної Церкви України протоієреї Павло Подюченко та Андрій Гусонька.

Храм був переповнений вірянами, які вперше молилися у своїй церкві рідною мовою. Під час Молебню були проголошені молитви за Україну і перемогу українського війська.

З натхненним словом проповіді до присутніх звернувся протоієрей Павло, який від імені митрополита Вінницького і Барського Симеона привітав церковну громаду з приєднанням до канонічної помісної автокефальної Православної Церкви України та представив протоієрея Андрія Гусоньку, який буде виконувати обов’язки настоятеля храму. Протоієрей Андрій також звернувся до своєї пастви із вітальним словом.

Сльози радості на очах стареньких бабусь, котрі прийшли до храму і почули Святе Писання рідною мовою, гарячі молитви молодих парафіян і радісні обличчя дітей, які цього дня були присутні на службі, а також щире спілкування після богослужіння запам’яталися усім учасникам цієї урочистої духовної події, яка увійде в історію с. Саїнка, як перша церковна служба, що була звершена у місцевому храмі після приєднання його громади до помісної Православної Церкви України.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)