Дискутуємо разом.

Нині уже озвучуються ініціативи стосовно того, щоб в кожному місті були вулиці чи площі , названі іменем Героя України, поета Дмитра Павличка. Тож, я вважаю, що усім цим ініціаторам не лишнім буде ознайомитись зі статтею Михайла Дубинянського “П’ятдесят відтінків конформізму”, опублікованою на сайті “УП” 25.03.2023 року, цитату з якої для зацікавленості цих ініціаторів в ознайомленні з її змістом  я подаю нижче: “У розпал війни, у січні 2023 року, пішов з життя Герой України Дмитро Павличко. З нагоди його смерті пролунало чимало зворушливих промов та теплих слів, зокрема й на найвищому державному рівні.

І майже ніхто не ставив за провину поетові конформістську творчість радянських років.

Тим часом, покійному класику випало оспівувати більшовицьких вождів (“Що у житті мене зігріва? Леніна думи ясні, Леніна мудрі слова”).

Прославляти північного сусіда (“Як добре, що на світі є Москва, моя земля, столиця і надія”).

Таврувати національну символіку (“Тож не вдалось огидливим ізгоям вас отруїти жовто-синім гноєм”).

Викривати ОУН та УПА (“Та здавалось мені, що не ворони, а бандерівські хижі кати прилетіли в покинуті сторони заховати криваві сліди”).

І навіть прославляти учасників афганської війни (“За Україну, за Кавказ, і за Росію, і за новий Афганістан ті хлопці впали”).

Будемо відвертими: неукраїнський автор із подібним бекграундом не мав би жодних шансів реабілітуватися в наших очах. Проте Павличко був своїм, а для своїх діють інші стандарти”- кінець цитати.

Борис Мокін
Екс-ректор ВДТУ

Від редакції: А ви як думаєте?