– 47-річний Сергій мав дилатаційну кардіоміопатію, раніше йому протезували аортальний клапан та рік тому встановили дефібрилятор, – повідомили в  Українському центрі трансплат-координації. Сергій став у лист очікування на трансплантацію і саме його ЄДІСТ визначив як реципієнта до донора, якому напередодні на Вінниччині констатували смерть мозку.

Для трансплант-команди Вінницької  обласної лікарні це перша пересадка серця,  тому до них екстрено виїхали трансплантологи Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова.

Операція тривала 6 годин, на операційному столі донорське серце запрацювало. Триває процес реабілітації, пацієнт з новим серцем уже прогулюється по лікарняній палаті.

В Українському центрі трансплат-координації наголошують, що пересадка серця – є складною високотехнологічною операцією,  для проведення якої потрібне спеціальне операційне обладнання, досвідчені фахівці-трансплантологи та можливість  вкластися  у термін, протягом якого «живе» донорське серце. Тому присутність досвідчених трансплант-команд  в операційних лікарень, де тільки починають робити пересадки серця, є дуже важливою для надання якісної допомоги пацієнтам і для  передачі досвіду своїм колегам.

Нагадаємо, у вінницькій “Пироговці” уже тричі здійснили трансплантацію нирок своїм пацієнтам.