Для цього потрібно завантажити у мобільний телефон відповідний застосунок «Екомобіль».

«Ми розробили додаток, у якому потрібно зареєструватись. Коли людина назбирала 30 кілограмів вторсировини, вона може безкоштовно викликати еко-мобіль, який приїде і забере непотріб. За це користувачу нараховуються еко-бали. Ми їх ще називаємо «плюсики в карму», які відображаються у додатку», — говорять організатори.

Потім еко-бали можна обміняти на саджанці дерев. Наприклад, липа умовно коштує 100 грн, вартість магнолії — 2500-3000 грн. Тобто у застосунку має бути така сама кількість балів.

«Замовити саджанці людина може будь-де. Ми лиш оплачуємо рахунок. Де посадити своє дерево — користувачі застосунку теж вирішують самі. Головне, люди не викидають непотріб, а здають на переробку», — додають у компанії.


У застосунку також є карта пунктів, де приймають вторсировину. Зазвичай там одразу розраховуються за макулатуру, металобрухт, пластикові та скляні пляшки і поліетиленові пакети.

«Ми намагаємось заохотити людей сортувати сміття. В додатку є детальна інструкція — що переробляється, а що ні. Також вказано, яку сировину ми приймаємо. Вона обов’язково повинна бути відсортована. Інколи телефонують люди і просять приїхати, щоб забрати в них звичайне сміття. Його ми не приймаємо», — уточнили організатори.

Василь Головко