Працівники АТ «Вінницяобленерго» виявили крадіжку електроенергії, вчинену за допомогою генератора. Повідомляють, що використання споживачами генераторів високих частот, що здатні зупиняти роботу електролічильника – вже проблема, з якою дедалі частіше зустрічаються представники обленерго.

«Нещодавно в одного із таких горе-споживачів (Крижопільська дільниця електромереж) вилучено генератор та складено Акт про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії. Таке порушення, згідно Правил, обійдеться тепер споживачеві штрафом від 35 000 до 70 000 гривень!» – повідомляють у «Вінницяобленерго».

На підприємстві додають, що така крадіжка може також нашкодити здоров’ю, оскільки генератори високих частот є джерелом небезпечного випромінювання.


В АТ «Вінницяобленерго» наголошують, що мають сучасне обладнання для виявлення крадіжок електроенергії. Зокрема, це спеціальні високочастотні вимірювальні прилади. Вони дозволяють виявити всі джерела частот у певному радіусі та викрити споживачів-порушників. Крім того, в обленерго працюють досвідчені спеціалісти, які знають, яким чином шукати крадіжки електроенергії.

Мешканців Вінницької області закликають не ризикувати, вдаючись до необдуманих вчинків і сумнівних методів економії. Суми завданих збитків за подібні правопорушення враховують чимало складових, у результаті нараховують штрафи у розмірі десятків тисяч гривень.

Василь Головко