Зрікатися від віри в Бога Вас ніхто в Україні не заставляє.

Українська держава ЧЕРЕЗ ЦІЛИЙ РІК ВІЙНИ вимушена застосувати до Вас Закон та привести до відповідальності за свої дії та злочинну бездіяльність на рівні зі всіма іншими членами суспільства. НЕ БІЛЬШЕ ТОГО!

А Ви вважаєте себе  мучениками і навіть не засумнівалися в собі, що, можливо, не достойні понести мученицький хрест?

***

Ви говорите, що з Вами чинять не демократично. А Ви гадаєте, що в демократичних країнах світу під час воєнних дій суспільство так само терпіло би церковні зв’язки Вашої Церкви з країною-агресором? А якби росія, крий Боже пішла би далі, то вона би усі інші церкви, крім вашої, швидко заборонила. Ви це добре знаєте і тому їх чекаєте? А як ще розуміти Ваше мовчання щодо війни і вперту вірність рпц? І найогидніше, що Ви її приховуєте за спинами вбитих росіянами Ваших парафіян-патріотів.

Монополія на владу та релігію в Україні для Вас важливіша ніж життя людей? Бо ціна торжества російського православ’я в Україні – то кров українців. До яких належать також і Ваші парафіяни!


***

Ви живете у "триєдиній русі - росії, Україні, Білорусі". Для Вас між нашими народами кордонів немає. Тому на переконання більшості з Вас російські війська не порушували державний кордон. Адже, тридцять років Вас вчили, що ми "один православний народ".

Усі ці роки Вас переконували в храмах, брошурках, на проповідях, що Ви громадяни святої русі, що всі інші церкви крім рпц відпали від істини.

Послухайте що говорять Ваші віряни в Києві, відстоюючи Лавру, з якої насправді Ви вже давно повтікали! Хіба про Христа? Вони стоять не за святу Церкву - а за святу русь!

Саме це гасло підняла російська пропаганда у своїй "священній війні" проти України. Бо все життя Вас вчили, що Україна - то жидо-масонський проєкт, створений для того, щоб розвалити "триєдину русь".

Як сучасні українці, не святі люди, мають реагувати на такі речі? Та треба бути безпристрасним святим, щоб стримати свій гнів. Ви вимагаєте від інших людей святості? А самі?

***

Ваша Церква не засуджує вбивство людей росіянами і люди сприймають це як співпрацю з росією, тому й на Вас гніваються.

Не ПЦУ відтискає у Вас храми, а розгнівані люди! У ПЦУ немає стільки священників, щоб заповнити усі парафії,які люди віддають у її юрисдикцію. ПЦУ на місцях почувається розгубленою. Через нестачу кадрів місцеві архієреї ПЦУ були б навіть раді, щоб Ви й надалі служили разом зі своєю паствою, але в мирі і в повазі одне до одного. Безперечно і в ПЦУ є старі кадри, які "злорадствують" Вашими втратам, але то радше виключення ніж правило.

Ви вперто не хочете сприймати існування іншої конфесії вселенської православної Церкви в Україні. Ви називаєте її "організацією". Хоча належете до тої ж Церкви, що й ПЦУ. Адже Ви співаєте у Символі Віри на кожній літургії: "Вірую в Єдину, Соборну, Апостольську Церкву".

Центр вселенської соборної Церкви - у Христі. Христос одну Чашу підносить для усієї Церкви на землі. Окремої - для рпц - в Нього немає.

Подобається Вам це чи ні, але Ви причащаєтесь з однієї Чаші разом із вірянами ПЦУ. Ті, хто намагається відштовхнути від Чаші Христової інших людей, сам відпадає від церкви, тому що нехтує любов'ю Христовою, яка для всіх однакова.

***

Ви шантажуєте суспільство тим, що мовляв піднімете народ на боротьбу за церкву! На боротьбу з ким? Зі своїм народом! З людьми, які абсолютно Вас не розуміють, бо Ваша Церква нічого їм не пояснює і взагалі вважає "безбожниками".

Адже так Ви вчили своїх парафіян - весь світ у злі лежить. Спасеться навіть не кожен православний, а тільки той, хто належить до Вашої юрисдикції.

Ще б можна було повірити у щирість Ваших протестів проти дій української влади, якби перед тим Ви із таким самим завзяттям, як кошмарите свою державу релігійними конфліктами, засудили росію за вбивство українців. На ділі покажіть правдивість Вашого патріотизму і відкрито та соборно засудіть пропаганду "руського міра", яку Ви провадили усі ці роки в Україні. Визнайте свої помилки, хоча б перед Богом, тоді вимагайте справедливості до себе.

Ви перебільшуєте, коли думаєте, що на Вас хтось звертає особливу увагу. УПЦ вже не має такої ваги в суспільстві, як Вам це може здаватися.

Ваше "стояння за віру" біля стін Лаври та біля інших храмів схоже на комашину метушню в банці. Своєю ревністю не за розумом Ви лиш створюєте картинку для російської пропаганди.

Але ніякої шкоди для об'єднаного українського суспільства тепер Ви вже зробити не зможете. Тільки шкодите своїй церкві. Тільки закриваєте дорогу до храму молодому поколінню українців, які не підуть у таку "склочну церкву мракобісів".

За словом Євангелія, Ви падаєте в ту саму яму, яку усі ці роки самі собі копали. Ви не страждаєте за віру, а просто пожинаєте плоди своїх діянь.

***

Вас усі ці роки звозили автобусами зі всієї України на різні хресні ходи, щоб показати, що Ви - сила, яка здатна впливати на політичну ситуацію в Україні! Може Ви у тих ходах молилися за свою державу? Ні! Ви несли "ікони" Миколи ІІ. І що тепер? Де тепер Ваші мільйони парафіян, які готові вийти на захист "православ'я"?

Напевно більшість Ваших парафіян просто бояться носа з дому висунути, бо десь в душі чудово розуміють, що правда не на їхній стороні! Але щось змінити в житті дуже важко, а визнати свої помилки соромно, тому й одне залишається - мовчки ходити до храму з надією, що якось воно розрішиться само собою.

А маргінальна меншість, яка галасує біля Лаври просто ганьбить своєю поведінкою Церкву Христову. І створює гарну сценку "страждання за віру" для росіян. Ви користуєтеся довірою звичайних людей до Церкви задля банального чорного піару? Бо кому ж ще вигідний такий розбрат у церковному житті в Україні, як не росіянам?

***

У Вас нажаль жорстко забирають храми. Це не правильно. Але це стихія народного гніву.  Вважаю, що ПЦУ мало би це засудити. Але чи не Ваше злочинне мовчання, колаборантсво Ваших священників та єпикопів, небажання зректися російської церкви та чітко засудити гріх призвели до цього?

Хіба може ПЦУ впливати на суспільну думку про Вас? А може, щоб про Вас краще думали варто зробити крок на зустріч суспільству? Від Вас залежить, як до Вас ставляться люди.

Для чого звинувачувати ПЦУ у тому, що Ви самі натворили. За цілий рік війни варто було би вже визначитися з ким Ви. Ви визначилися. І це, нажаль, не Україна. Йдеться не про окремих вірян та священників УПЦ, а про церкву в цілому.

***

Війна об'єднала українське суспільство і весь світ навколо України. Тому, що світ відчув ціну людського життя! А от УПЦ стало в опозицію українському суспільству і "безбожному світу, який котиться в пекло".

Денис Таргонський