За бажанням переважної більшості віруючих православної церкви тепер тут молитимуться українською мовою в українській церкві

Ось що повідомив староста Селища, яке входить до Гніванської ТГ:

– Шановні селищани!

5 квітня, тихо і малопомітно, у Селищі відбулася, на мою думку, надзвичайно важлива подія: колишній настоятель православного Храму Микола Паршенко (УПЦ, підпорядкована російській православній церкві), за присутності працівників Гніванського відділення поліції та старости Селищенського старостинського округу, передав ключі від Храму Антону Мацері, голові парафіяльної ради селищенської парафії ПЦУ (автокефальної української церкви).


Передувала цьому титанічна (без перебільшення) багатомісячна робота активу селищенської парафії ПЦУ по юридичному оформленню переходу громади із УПЦ в ПЦУ. Моя позиція, як старости, і позиція голови парафіяльної ради ПЦУ Антона Мацери співпали щодо того, що ставити питання про богослужіння релігійної громади ПЦУ в Храмі можна буде лише після того, як будуть оформлені усі необхідні документи.

Так як релігійна громада УПЦ (Микола Паршенко) відмовилася надати документацію на земельну ділянку та будівлю церкви, переоформлення документації затягнулося на місяці. Активу селищенської парафії ПЦУ деякі документи довелося відновлювати через архіви, на деякі отримувати завірені копії, а деякі – взагалі замовляти по новому і платити за це значні кошти. Та й саме законодавство щодо переоформлення майна у разі зміни підпорядкування релігійної громади виявилося досить «сирим» і багато в чому суперечливим…

Врешті-решт, на початку березня Релігійна організація «Релігійна громада Свято-Дмитрівської парафії с. Селище Вінницько-Тульчинської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України)» отримала документ на право постійного користування земельною ділянкою, на якій знаходиться будівля церкви, а 4 квітня – документ про право власності на саму будівлю церкви.

Як вже було зазначено, 5 квітня відбулася передача ключів від Храму. В цьому зв’язку я хочу подякувати обом керівникам релігійних громад за толерантність: голова парафіяльної ради селищенської парафії ПЦУ Антон Мацера був послідовним до кінця і поставив питання передачі Храму лише після того, як отримав документ про право власності на нього, а керівник релігійної громади УПЦ Микола Паршенко добровільно і спокійно передав ключі від будівлі церкви.

На щастя, у Селищі все пройшло цивілізовано і обійшлося без штовханини, криків, ламання дверей і пошкодження церковного майна, що повсякчас ми можемо спостерігати по всій Україні…

Найближче богослужіння у Храмі – Подячний молебень до Господа нашого Іісуса Хреста та молитва за Україну – відбудеться на Благовіщення, 7 квітня, о 16 год. Відразу після цього – о 17 год. – таїнство соборування, маслосв’яття.

У вербну неділю, 9 квітня, о 11.30 відбудеться богослужіння, після нього – освячення верби.

Настоятель Храму Святого Димитрія Солунського с. Селище о. Микола (Погреда) запрошує на зазначені і всі наступні богослужіння!

Про Пасхальне богослужіння і всі наступні повідомлятиме також він.