В останній тиждень Великого посту особливим є Чистий четвер. В народі цей день пов’язують з очищенням не лише душі, а й тіла.
Як відомо, Великий піст поділяється на 7 тижнів. Завершальним є Страсний тиждень, в останні дні якого проводяться приготування до Великодня. Щороку Чистий четвер припадає на різні числа в залежності від дати Воскресіння Господнього.

У цей день вшановується Таємна вечеря, обмивання Ісусом ніг Його учнів, молитва Христа в Гефсиманському саду і зрада його учня Юди.

В Євангеліє зазначено про те, що саме в цей день вперше Христос встановив обряд причастя: віруючі кусають шматок хліба і роблять ковток вина. Згодом це стало своєрідними символами. Вино уособлювало кров Сина Божого, а хліб — тіло. Також на вечірній молитві Христос в день Великого четверга повідомив своїм учням, що незабаром відбудеться зрада. Біблія говорить, що Ісус навіть знав ім’я зрадника, але вважав за краще його приховати.
З Чистого четверга і до самого Великодня в храмах згадують земні страждання Христа перед його розп’яттям.

В народі вважається, що Великдень потрібно зустрічати у чистій, охайній оселі, де немає нічого поламаного. Саме тому у четвер прийнято робити наступне:

випікати паски і фарбувати яйця, але до освячення їх не вживати;
проводити генеральне прибирання будинку — акцент приділяється саме миттю підлоги, дверей, вікон. Наші предки вірили: якщо не прибрати в Чистий четвер, увесь рік сім’я житиме у чварах і непорозуміннях;
викидати старі чи пошкоджені речі;
завершувати усі справи;
готувати страви до святкового столу.
Дуже важливим обрядом на Чистий четвер вважається купання себе й рідні, яка сама не може це зробити (діти, люди похилого віку, інваліди). Віряни роблять це на згадку про те, як Спаситель омив ноги своїм апостолам перед Тайною вечерею.

Купатися варто раненько, тоді ваша душа і тіло наповняться максимальною кількістю енергії. На Чистий четвер вмиваються водою зі срібної ложки чи іншого срібного предмету — так ви отримаєте здоров’я і красу на цілий рік;
під час купання на Чистий четвер молитва є обов’язковою — так людина змиває всі свої гріхи. Під час молитви заведено звертатися до Божої Матері та Ісуса Христа, а також до свого ангела-охоронця;
купатися краще стоячи, щоб вода стікала по всьому тілу — тоді вона гарно омиє людину;
обирайте прохолодну воду — вважається, що тоді душа й тіло краще очистяться від гріха і бруду.

Якщо в Чистий четвер залишити невимитий посуд чи не закінчити прибирання, то рік буде невдалим.
Якщо під час прибирання знайшлися речі, які були давно забуті, то це на щастя.
Якщо перерахувати всі гроші в будинку три рази — сім’я буде в достатку в цьому році.
Щоб вдома водилися гроші, у воду, якою миють підлогу, потрібно покласти монети.
Якщо зайти на світанку чистого четверга в річку по пояс, то можна змити всю невдачу.
Хороша сонячна погода в Чистий четвер — залишок весни буде теплим.
Сьогодні не можна давати і брати в борг, бо разом з грошима піде і достаток з дому.

Вадим Снігур