У попередніх номерах ми писали, що заступник голови Жмеринської РВА і депутат Шаргородської міськради Вадим Соляник відстоює інтереси московської церкви у с Теклівка. На 26 черговій сесії Шаргородської міськради держслужбовець закликає своїх колег-депутатів підтримати виділення 0,8 га землі для релігійної громади храму Різдва Пресвятої Богородиці Могилів-Подільської єпархії.

Ось пряма мова Вадима Соляника на відео з виступу на сесії:

– Пропозиція не політизувати рішення. Я прошу підтримати виділення землі в селі Теклівка під храм, тому що ми знаємо, там є батюшка Віталій. Він побудував там монастир, туди приїжджають з усієї Вінницької області. Таким чином Теклівка трошечки ожила. Сьогодні ставити палиці в колеса, вважаю, неправильно. Якщо ми допомагаємо всім релігійним громадам, то треба, щоб це було неупереджене ставлення. Пропоную шановним колегам підтримати це рішення, — наполягав Вадим Соляник.

Така позиція держслужбовця обурила місцевих активістів і вони звернулися до «33-го каналу». Їхні думки і судження були опубліковані в газеті. Але Вадим Соляник на своїй сторінці у соцмережі назвав звернення своїх же земляків і виборців «істерією» та «замовними висловлюваннями».

А тут – з з предстоятелем УПЦ (МП) Онуфрієм

У коментарях під своєю публікацією йому відповіли, зокрема й ось що:

– Щоб вас не дратувала стаття «33-го каналу», подивіться уважно сесію. Послухайте виступ пана Вадима Соляника, про що він говорив. А те, що він не проголосував, підставив своїх депутатів, а сам у кущі, то це, мабуть, певна непорядність, відсутність відповідальності за свої вчинки і людей, — пише Тетяна Захарчук. — Ми вже бачили перехід пана Вадима Соляника з партії «Самопоміч» до «Слуги народу». А тепер перехід до національної церкви він готовий очолити? А який іще кашкет буде міняти з погонами разом із своєю соратницею?

Далі жінка звертається до місцевої депутатки, яка дуже нахвалює у коментарях пана Соляника:

– А ви, як той песик, підгавкуєте з кущів… Краще перестаньте все дерибанити, віддайте тих 2 га землі захиснику України атовцю Віталію Драганюку, бо він заслужив на відміну від вас. І в нього діти тут, в Україні. А ваш син в Ізраїлі давно.

На що депутатка відповіла дослівно так: «Ви згадали мого сина, який вже понад десять років є громадянином Ізраїлю, служив там в армії і кожного року призивається на війну, бо в Ізраїлі війна постійно. То у мене виникає запитання: чому він має воювати тут, коли у деяких борців за «наших героїв» немає жодного члена сім’ї на війні», — виправдовується згадана депутатка. Ось так релігійний скандал у Шаргороді викрив й питання патріотизму…

Вінницькі громадські активісти та волонтери після подій у Хмельницькому вимагають від обласної влади пояснень.

На Хресній ході (фото з відкритих джерел)

Ось що зокрема повідомила голова ГО «Автомайдан Вінниччина» Таїса Гайда:

– Поки в Хмельницькому забирають землю у московитської церкви у Шаргороді на Вінниччині її виділяють. І просуває це питання депутат Шаргородської міської ради і за сумісництвом заступник голови Жмеринської райадміністрації Вадим Соляник.

14 березня депутати Шаргородської міської ради збираються на сесію. Серед рішень великий пакет дозволів на розроблення земельних ділянок і передачу в оренду. Одним з питань є передача 80 соток церкві МП і купу землі фірмі «Плебанівський сад», яка оформлена на батьків голови облради Вячеслава Соколового. Який, до речі, з партії Гройсмана. І не остання особа. Тому майже всі голосують «За». Бо вкупі з церквою йде земля своїм людям. «Зелені» не голосують, хоча перед цим Соляник агітував за видачу землі церкві МП, бо у тому пакеті купа землі різним-всяким. Через день депутати «роздупляються» і збирають окрему сесію, щоб відмовити церкві МП окремо. І не повірите, майже всі «СН» тупо не прийшли або ж не проголосували.

Нагадаю, у 2017 році Вадим Соляник, будучи депутатом Вінницької обласної ради від «Самопомочі», просував виділення 10 га монастирю московської церкви, де будуть «паломніки зі всього СНД». Скрін за 2017 я зберегла.

Голова Вінницької ОВА Сергій Борзов, як вам такий працівник? Але забула, він же від «Слуги народу» депутат, — запитує Таїса Гайда.

– Олександр Склярук, Денис Климов, Вова Затайдух, погляньте, що відбувається у Шаргороді. Бо я не розумію, як по всій країні церкви переходять до Православної Церкви України, а в Шаргороді процвітає московська секта. Якщо хтось любить дуже московських попів, то в Москві буде ліпше, — приєднується волонтерка Теняна Власюк, ГО «Дорожній контроль» та інші громадські та волонтерські організації.


Відповідні заяви уже зробили й воїни ЗСУ із Вінниччини.

- Рідні мої вінничани, невже ви не відчуваєте, що в Україні триває церковна революція та вигнання «бісів» із українських храмів? Чи ви є парафіянами цієї секти путіна-сталіна? Знайдіть у собі мужність та силу вигнати цю чортівню із нашої Вінниччини, як це вже зробили Хмельницький, Львів, Івано-Франківськ, громади в Тернополі, на Київщині та в інших регіонах країни... Бо поки що мені соромно за земляків при посадах і мандатах депутатів місцевих рад, які тупо мовчать і чекають Перемоги такою страшною ціною... Нашою кров'ю і нашими життями, — закликав наш колега журналіст, який вже рік добровольцем у ЗСУ, Роман Ковальський.

- Чого чекає вінницька влада? Грається в політику і майбутній електорат? Я хочу повернутися і спокійно жити у рідній Вінниці без московитів, — зробив аналогічне звернення до міської та обласної влади бойовий медик Андрій Грачов.

Що ж до держслужбовця та депутата від президентської партії Вадима Соляника, то він і далі не бачить нічого поганого у виділенні землі для УПЦ (МП). Про це він повідомив публічно.

- Нещодавно ми голосували за передачу землі для ПЦУ, то я не бачу нічого поганого в тому, щоб й інші конфесії мали таку можливість. У нас (у Шаргороді) є синагога, костьол та монастир. І ніхто між собою не конфліктує, — переконує журналістів Вадим Соляник. — Я не єдиний з депутатів, хто підтримав це рішення, але всіх собак чомусь спустили саме на мене. Так, колаборанти справді є. І так у кожній структурі... Але ж я знаю цього священника, він багато зробив для громади.

Тоді цікаво, чому цей священник досі підпорядкований церкві із ідеологічним центром у країні окупантів? А що – депутат і держслужбовець Вадим Соляник досі не зрозумів позицію президента, влади, що лобіювання інтересів центрів, котрі мають з’язок із країною-агресором, це схоже на сепаратизм?

Депутат Вінницької облради та голова фракції «ЄС» Андрій Гижко повідомив, що уже готовий проєкт рішення «щодо припинення договорів оренди та/або користування УПЦ (МП) церковними спорудами, що перебувають у комунальній власності».

Каріна МАЄВСЬКА
Людмила ПОЛІЩУК