Угорщина та Росія домовились щодо продовження угоди про постачання палива, будівництва Пакшської АЕС та дійшли до угоди щодо пільгового режиму оплати основних обсягів постачання газу.

Про це повідомив міністр закордонних справ та зовнішньоекономічних зв’язків Угорщини Петер Сіярто на своїй сторінці у Facebook після переговорів у Москві з віцепрем’єром РФ Олександром Новаком.

– Досягнуто домовленості про внесення змін до контракту на будівництво та фінансування розширення Пакшської АЕС. Попри війну і санкції, життя і технологічна ситуація змінилися настільки, що виникла необхідність торкнутися контрактів, – написав він.

Сіярто додав, що Росія та Угорщина “пройшли через довгі переговори, але сьогодні ми узгодили всі необхідні питання, які гарантують, що ми можемо продовжувати інвестиції, що ми можемо захистити угорські сім’ї від збільшення рахунків за електроенергію, і що ми можемо захистити угорську економіку від абсолютно божевільних цінових змін”.


Крім того, під час переговорів, як пишуть російські ЗМІ, були узгоджені питання щодо відстрочки Угорщиною “платежів, які вище за певну межу в разі екстремального зростання цін” на газ. Крім того, трубопровід Турецький потік обидві сторони забезпечуються зробити безпечним і стабільним для постачання газу.

Дивне розуміння у нашого західного сусіда поняття справедливості. Заради фінансового комфорту своїх громадян, закриваються очі на щоденні злочини проти людяності окупаційної російської армії. Сприймаються, як норма, терористичні дії рашистів на території сусідньої незалежної держави з тисячами смертей та знищенням цілих міст. Підтримується ігнорування кремлем норм міжнародного правопорядку та статуту ООН.

І це робиться країною - членом ЄС

До того ж, після оголошення Міжнародним кримінальним судом у березні ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна, глава канцелярії прем’єр-міністра Угорщини заявив, що Будапешт не буде заарештовувати Володимира Путіна, якщо він в’їде в країну. А раніше глава МЗС Сіярто не оаз казав, що Угорщина не підтримає інтеграцію України до НАТО.

Дивно, що пам"ять про трагічні події в Будапешті 1956 року виявилась такою уороткою. Втім, московські терористи навіть не приховують, що "можуть повторіть". І Угорщина для них не виняток. Просто, очікують слушний момент.

Тим часом, всі ці домовленості з агресором українська сторона вважає проплатою за ніж, яким відрізали голову воїну ЗСУ. Отримуючи фінансову підтримку з Брюселя, Угорщина своїми проросійськими симпатіями фінансово підтримує продовження війни в Україні.

Сергій Бойчук