14 квітня відбулася робоча нарада членів Ради церков і релігійних організацій при начальнику обласної військової адміністрації. Присутні обговорили питання збереження міжконфесійного та громадського спокою під час проведення Великодніх свят.

Начальник Вінницької обласної військової адміністрації  Сергій Борзов  зазначив, що Вінниччина завжди була стабільним регіоном, але зараз в країні триває війна, тож посилення заходів безпеки вкрай важливо.

– На сьогодні спільно зі Службою безпеки України та Нацполіцією вже відпрацьовано низку необхідних заходів для забезпечення публічного порядку, – сказав Сергій Борзов.

Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий наголосив, що питання безпеки людей і дотримання громадського порядку залишається одним із головних завдань.

– Війна змінила і наші будні, й наші свята. Попри все, Великдень має залишатися світлим днем, який дарує добрі емоції. Тому потрібно враховувати реалії сьогодення і те, що тривають воєнні дії. А до масштабних святкувань повернемося після нашої перемоги, – сказав Вячеслав Соколовий.

Комендантська година на Вінниччині на Великдень залишається без змін і триватиме з 00.00 до 05.00.

Учасники засідання заслухали пропозиції керуючого Вінницько-Барською єпархією ПЦУ митрополита Симеона, керуючого Вінницько-Тульчинською єпархією ПЦУ архієпископа Михаїла, керуючого Вінницько-Барською єпархією УПЦ митрополита Варсонофія та керуючого Могилів-Подільською єпархією УПЦ митрополита Агапіта.


Обговоривши питання дотримання заходів безпеки під час святкування Великодня в умовах правового режиму воєнного стану та врахувавши пропозиції членів Ради церков і релігійних організацій, на засіданні ухвалено низку рішень. Зокрема:

- обмежити проведення масових релігійних заходів (хресних ходів) на території культових споруд та прилеглих до них територій за участі прихожан (15-16 квітня);

- духовенству всіх конфесій зачинити культові споруди у період дії комендантської години (з 00.00 год.  до 5 год. ранку);

- під час богослужіння в темну пору доби обов’язкове дотримання вимог світломаскування та забезпечення дотримання вимог безпеки під час повітряної тривоги з використанням захисних споруд та укриттів.

За дотриманням громадського порядку слідкуватимуть правоохоронці. Зокрема, біля кожного храму нестимуть службу поліцейські.

Василь Головко