Це питання нині хвилює багатьох українців.

У березні 2023 року в Україні провели індексацію пенсій. А з 1 квітня проводиться перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів, які набули 24 місяці страхового стажу після призначення (або попереднього перерахунку пенсії) станом на лютий місяць 2023 року. Індексація та перерахунок— це різні явища.

– Індексація— це підвищення доходу найменш захищеній категорії громадян, яка вже не має інших джерел доходу, крім пенсій від держави. А пенсіонери, які працюють, мають ще й заробітну плату і можуть краще себе забезпечувати,— пояснила перша заступниця міністра соціальної політики Дар’я Марчак.

Коли ж відбудеться підвищення пенсій після їх перерахунку?

Доплати призначаються з 1 квітня, проте надходять у травні – з урахуванням термінів надходження даних про страховий стаж та заробітну плату до реєстру застрахованих осіб.  Страхувальники подають звіти за 1 квартал 2023 року до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування до 10 травня.

При цьому виплата перерахованих пенсій працюючим пенсіонерам буде здійснюватися, починаючи з червня 2023-го з доплатою за квітень та травень 2023-го року.

А ще перерахунок може проводитися у індивідуальному порядку на підставі поданої заяви безпосередньо до органів ПФУ чи через Портал електронних послуг ПФУ, залежно від того, коли набуто 24 місяці страхового стажу після призначення (перерахунку) пенсії.

Ірина ЗОНОВА