– Раніше лебеді вже прилітали до нас, але їх було мало. Та й затримувались ненадовго. Ця зграя прилетіла напередодні Водохреща. Думали – переночують та й далі полетять, але вони залишились. Гуртуються біля мосту через річку Південний Буг, де гідроелектростанція, вода не замерзає. Близько 50 птахів – старі, молоді та зовсім юні – сірі. Люди юрбою пішли знайомитись із незвичними гостями. Понесли лебедям хліб, зерно – хто скільки міг. І лебеді потоваришували із людьми! — розповів голова селищної ради Сутисок Леонід Дідух. – Щоправда, поки лебеді на берег не виходять. Бояться. Ми змайстрували їм на мосту корито, куди кидають зерно. Знаю, що вночі птахи вже обережно вилазять на міст і харчуються, поки люди не бачать. Із настанням тепла крига розтанула, а лебеді залишились.

Подивитись на диво приходять не лише мешканці Сутисок, а й люди з району та Вінниці. Найбільше зраділи новим крилатим мешканцям діти. І вихованці дитячого садочка, і школярі гуртом йдуть на екскурсію до лебедів. Тож навіть розробили «графік», аби кожен клас та група по черзі відвідували красенів. Я суворо наказав людям, аби в жодному разі не ображали лебедів. І птахи відчувають, що тут їх не чіпатимуть!

Леонід Дідух каже: птахи ночують на воді, аби лиш не тривожили люди, бродячі собаки та коти, хижі птахи тощо.

– Дуже велика втіха для душі та серця — після важкого робочого дня помилуватись птахами. Це кажуть усі наші односельці. Лебеді недарма вважаються символом вірності один одному, кохання та любові. Тож сподіваюсь, що після поселення птахів у нашому селищі зросте кількість шлюбів та народжень дітей. Лебедина ласка огорне усіх щасливих закоханих! – посміхається селищний голова.

Між тим орнітологи кажуть: лебеді на Вінниччині далеко не рідкість.

– Взимку лебеді часто зимують на водосховищах, біля гідроелектростанцій, де не замерзає вода. Наприклад, на Ладижинському водосховищі чи на Дністрі, — каже доцент кафедри біології Вінницького державного педагогічного університету Олександр Матвійчук. – Звідки ці птахи — важко сказати. Швидше за все, це декілька зграй та родин, що об’єднались у одну велику зграю і знайшли зручне місце для поселення, де немає криги.

Як лебеді та люди потоваришували — дивіться на цьому відео: