Як ми уже повідомляли, під час крайнього обміну на Великдень130 українських захисників вдалося звільнити з російського полону. Серед них восьмеро вінничан.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що тема обміну полоненими потребує тиші заради безпеки українських військових, які перебувають у ворожих місцях неволі.

Вона розповіла, що Україна з 24 лютого 2022 року вперше організувала процес обміну та поводження з військовополоненими у повній відповідності до норм міжнародного права.

Цей процес став повністю офіційним та відкритим, наскільки дозволяє безпека. Весною 2022 року ухвалили всі необхідні закони, постанови, накази, запустили цивілізований державний механізм обміну.

А вже у березні 2022 року уряд створив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими при Головному управлінні розвідки Міністерства оборони, який координує діяльність понад 10 державних інституцій.

Маляр розповіла, що згодом були створені умови для тримання військовополонених ворога з дотриманням всіх вимог Женевських конвенцій, врегульовано логістику від моменту затримання до доставлення у табір. У цьому процесі беруть участь декілька силових відомств і відповідальність кожного закріплена нормативно.

Працюємо далі, щоб повернути всіх полонених захисників України.

Василь Головко