Тепер ця карета буде використовуватися не лише для виїзду та обстеження хворих, але й для оперативності процесів у трасплантології.

Нещодавно ми повідомляли, що у стінах Вінницької обласної клінічної лікарні ім. Пирогова була здійснена перша операція з тран­сплантації серця, раніше — нирок. Це заклад найвищого рів­ня на Вінниччині. Тут надається високопрофесійна допомога не лише мешканцям області, але й переселенцям та захисникам України.

Тому саме сюди благодійники привезли імпортну карету швидкої допомоги, яка оснащена усім необхідним обладнанням для оперативної допомоги хворим.

– Ми співпрацюємо з різними благодійними фондами, один з них — Бельгійський, який надавав і надає безкоштовно допомогу. Сьогодні ми мали змогу привезти у Вінницю сучасну “швидку допомогу”, повністю обладнану для виїздів до хворих. Декілька карет «швидких» поїхали на військові шпиталі, ще дві залишилися у Києві в Інституті раку. Першочергово машини передаються для закладів, які лікують наших захисників. Ми бачимо, що сьогодні й Вінниця приймає велику кількість військових і цивільних, які постраждали внаслідок російської агресії. Тому ми підставили плече вінницькій «Пироговській» лікарні, — повідомив голова Вінницького місь­ко­го осередку ГО «Ми — вінничани» Сергій Кудлаєнко.

Карету “швидкої” привезли з київського Інституту раку. Тут вирішили співпрацювати з Він­ницькою обласною лікарнею, адже обидва цих медичних заклади лікують поранених захисників.

– Машина у дуже гарному стані, ми спочатку поставили її на баланс Інституту раку, але після того, як до нас звернулася громадська організація «Ми — вінничани», було ухвалене рішення передати цю карету «швидкої» саме для Вінниці. Бачимо, що Вінницька область дуже швидко розвивається у медичній галузі. Цьому яскравий приклад — пересадка серця і нирок, які відбулися у Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. Пирогова. Тут надається величезна допомога для наший військових, тому вирішили налагодити плідну співпрацю і партнерські відносини з лікарнею, — каже заступник директора Інституту раку, вінничанин Олександр Яцина.

Директор ВОКЛ ім. Пирогова Василь Паненко подякував за «швидку» і запевнив, що машину будуть використовувати з найвищою ефективністю.

– Хочу подякувати Громадській організації «Ми — вінничани». Для нас це велика допомога, бо нам важливо не просто надавати високоспеціалізовану медичну допомогу, але й бути мобільними, щоб здійснювати новітні напрямки нашої роботи. Оскільки ми сьогодні впроваджуємо трансплантологію, потребуємо дуже багато виїздів, зокрема й для координації з іншими лікувальними закладами, для виїзду на донорський етап. Зазвичай це відбувається вночі, коли потрібні відповідні сигнали, щоб швидко здійснити усі необхідні процедури. Тому, повірте, ця карета швидкої допомоги буде використовуватися нашим закладом з найвищою ефективністю. Машина обладнана усім, що потрібно для транспортування пацієнта. Якщо буде необхідність доукомплектації додатковою апаратурою, то це можна буде зробити в найкоротший термін спільно з благодійниками, — зазначив Василь Паненко.

Людмила ПОЛІЩУК
Фото та відео Сергія Хіміча