З початку повномасштабного вторгнення з’я­ви­лися нові виклики як для фермерів, орендарів землі, так і простих селян — власників паїв. Чи вдається у такий нелегкий час великій компанії підтримувати кожного пайовика, допомагати громадам? Як саме? Чи відчувають орендодавці турботу з боку орендаря? Чи вдається реалізовувати соціальні проєкти для громад? – з такими питаннями ми звернулися до орендодавців ПрАТ «Зернопродукт МХП».

– Важкий рік, але без підтримки «Зернопродукт МХП» було б ще важче, – каже Михайло Бегас, колишній учитель із с. Кинашів.

– Я й раніше розумів, що бути пайовиком ПрАТ «Зернопродукт МХП» дуже вигідно. Але з початку повномасштабного вторгнення ще більше відчув перевагу. Бо бачу, як інші орендарі вчиняють зі своїми пайовиками, і можу порівняти із «Зернопродуктом МХП». У минулому році місцевий фермер лише у грудні розрахувався за паї. А у ПрАТ «Зернопродукт МХП» ніяких затримок не було. Більше того, у перші ж дні війни, коли через страх і паніку люди скуповували все на світі, своїм пайовикам тут БЕЗКОШТОВНО роздавали курятину. Згодом, як ситуація трохи стабілізувалася, то можна купити у них курку по 60 грн за кілограм і олію — по 50 грн. Таких цін в магазинах не знайдеш, там все стало дуже дорого… А навесні, коли починається робота в городах, то роздають насіння. Восени — кришки для консервації. Все по ділу! А ще пайовикам у «Зернопродукті МХП» можна й трактор виписати, і навіть комбайн.

Не залишаються без уваги й соціальні заклади громади. Для дітей у дитсадку та школі безкоштовні подаруночки, незалежно від того, чи батьки пайовики «Зернопродукту МХП», чи ні. Усім! Я працював учителем у Холодівській школі, то і там завжди відчувалася їхня підтримка. Будівельними матеріалами, з ремонтами допомагають закладам освіти.

Очевидно, що великі компанії більш стабільні. А головне, тут не брешуть: як сказали, так і зроблять. Тому я переуклав договір з ПрАТ «Зернопродукт МХП» ще на 15 років. За що отримав 30 тис. грн. Знаю сусідів, то їм гроші на 5 років вперед навіть виплатили. У моєї сестри паї у «Зернопродукті МХП», і в брата тут.

– Із «Зернопродуктом МХП» і путіна переживемо, і Перемогу відсвяткуємо, — впевнена Наталя Оніщук з Кам’янки Липовецької ТГ.

– Уже багато років мій і мамин паї в оренді однієї із потужних на Вінниччині компаній — ПрАТ «Зернопродукт МХП», і я жодного разу не пошкодувала. Щороку з пайовиками тут вчасно розраховувалися. І навіть цьогоріч, коли в Україні повномасштабна війна, людям без затримок все до копійки виплатили. Усі ці роки від них надходила різна соці­альна допомога, як адресно, так і на громади.

А цього року, щоб людям легше було виживати у воєнний стан, нам щомісяця допомагають. Їхній «Соціальний магазин» — це радість для нас. У ньому постійно курятина за пільговими цінами. У мене два паї, то беру на них продукцію. На бульйон – те, що треба. Вони систематично приїжджають, нам вистачає. А на початку війни – то не лише пайовикам, але й переселенцям у нашій громаді безкоштовно роздавали. Й тепер в цьому магазині ці люди мають право купувати. Це дуже велика поміч. Бо що? Вони приїхали сюди тільки в тому, що було на них, а зараз скрута, то продукція по собівартості – теж допомога, причому постійна.

Окрім того, «Зернопродукт МХП» й кришки для консервації, насіння — усе, що потрібно в господарстві, він дає. Зараз починаються городи, то у них і трактор, й сівалку, і комбайн можна замовити. Ціна — символічна, тоді як в приватного підприємця — у десятки разів вище. У Липовці директор виробничого підрозділу порядний і людяний, нині таких керівників вдень з вогнем не знайдеш. У мене склалося враження, що в МХП всі такі! Бо скі­льки зверталася, жодного разу не відмовили. Я спі­ваю в місцевому хорі «Козачка», то про­сила у «Зернопродукті» і на пошиття костюмів, і на дорогу в Київ на виступи. І нам завжди допомагали.

До війни ще гарний майданчик зробили біля школи! Знаю, що зараз у багатьох громадах «Зернопродукт МХП» допомагав облаштовувати укриття, генератори купували в заклади освіти.

Звичайно, хотілося б і дороги відремонтувати, і школу. Але війна в країні, важко всім… Просимо в Бога перемоги України! Ми ще й путіна переживемо, бо ми — єдині, а значить, сильні!

– Соціальні магазини «Зернопродукт МХП»— це приклад справжнього партнерства між орендарем та власниками паїв, — впевнений Василь Риженко з Краснопілки.

– Ми вже багато років спів­працюємо із цією потужною компанією, скоро вже ювілей буде — 20 років. Був біля витоків, коли «Зернопродукт МХП» тільки починав свою роботу у Гайсинському та Бершадському районах. За всі ці роки МХП усіляко підтримувала пайовиків, допомагає розвиватися громадам. Навіть зараз, у такі важкі часи їхня турбота дуже відчутна. Ще б усі орендарі так поводилися з власниками землі! Ось зараз: люди приходять, роблять заявки – і кожному пайовику і культивують, і засівають городи. Насіння роздають безкоштовно, для господинь — це справжній скарб, бо врожай з нього гарний! Воно гарної якості, все сходить. Уже перевірено, то ми так чекаємо на їхні ці подарунки.

Мені особисто подобаються їхні «соціальні магазини». Там і курятина, і олія, інші продукти за дуже помірними цінами. До Великодня і на Проводи був попит великий!

А скільки «Зернопродукт МХП» нашим військовим допомагає?! Як адресно — в кожну родину, де син чи чоловік і батько воюють, так і на військові частини. Знаю, що і тим, хто в них працював, а зараз захищає Батьківщину, то вони йому й зарплату зберегли. Це ж теж вчинок. Видно, що цінять своїх колег. Але допомагають всім: і важко хворі до них ідуть за допомогою, то ніхто без уваги не залишається. Коли по-людськи, гуртом, то й легше виживати. І тут ми з «Зернопродуктом МХП» однієї думки.