ДБР розслідує випадок жорстокого побиття офіцером пораненого солдата у військовій частині на Волині; офіцер перебував там під цілодобовим арештом як обвинувачений в іншій справі.

16 квітня в мережі з’явився допис, в якому стверджувалося, що старший лейтенант жорстоко побив солдата у Володимирській військовій частині. За словами сестри постраждалого, причиною було те, що її брат зайшов помитись не в ту кабіну.

Пряма мова сестри: “Він його збив з ніг і відгамселив ногами по голові (захищатись не міг, бо ще не повністю відновився після тяжкого поранення). Цей нелюд покинув його стікати кров’ю. Коли брата знайшли, від травм в нього відмовили ноги, бо мав велику гематому голови. Наразі брат бореться за життя в лікарні, а ця мерз*та гуляє на волі (через два дні його відпустили, бо має добрих покровителів). Провини не визнає, але грошову компенсацію пропонує.

Скажіть, чим він (офіцер – ред.) відрізняється від орків (окупантів – ред.), які знущаються над нашими солдатами”.

19 квітня ДБР повідомило, що проводить розслідування за фактом перевищення повноважень (ч. 5 ст. 426-1 КК України).

Повідомляється, що військового із закритою черепно-мозковою травмою, гематомами та переломом носа виявили 9 квітня, через добу після побиття. Потерпілий звинуватив у побитті офіцера. Правоохоронці опитали можливих свідків та призначили низку експертиз.


Крім того, у прокуратурі повідомили, що стосовно цього офіцера скеровано до суду обвинувальний акт за фактом вчинення іншого злочину – смертельної ДТП у м. Володимир-Волинський у лютому 2023 року. В рамках цього кримінального провадження до нього застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового арешту із місцем перебування у казармі, на території якої сталася подія.

Дослівно ДБР: "Застерігаємо усіх військовослужбовців від порушення правил установлених взаємовідносин. Бюро швидко та жорстко реагуватиме на всі подібні факти та вимагатиме в суді суворого покарання за вчинення насильницьких дій щодо захисників в умовах воєнного часу.

Просимо військових негайно повідомляти в ДБР про всі випадки нестатутних відносин у місцях вашої дислокації".

18 квітня стало відомо, що ДБР проводить розслідування за фактом перевищення службових повноважень іншим офіцером – Нацгвардії. До цього в мережі з’явилося відео, на якому, як стверджувалося, він бив строковика