Там назвали прізвища шанованих у селі людей, а саме сільського голови С.І.Побережника, за якого свої голоси віддала більшість виборців села і на якого не дозволить зводити наклепи. І полковника запасу, колишнього працівника Міноборони України, високваліфікованого фінансиста М.Г.Ярчука, людину з великим досвідом роботи і заслуженим авторитетом у селі. Своєю активною життєвою позицією, безкорисливістю, українським патріотизмом вони зробили за короткий термін для Хоньківців більше, ніж ті, що підписались, разом взяті за 15 років.

У селі Хоньківцях створена релігійна громада Київського патріархату — перша в Могилів-Подільському районі. А 21 листопада, на храмове свято села, відбулось урочисте відкриття церкви Архістратига Михаїла. Силами і коштами парафіян зроблено ремонт закинутого приміщення сільської хлібопекарні та макаронних виробів. За чотири місяці свого існування релігійна громада дала новорічні подарунки для дитячого садка «Дзвіночок» та парафіян церкви. Надали допомогу хворому воїну АТО. Привітали всіх хоньківчан з Різдвом Христовим, підготували сюрпризи дя стареньких, хворих та одиноких людей села. А також громада постійно надає допомогу із впорядкування вулиць, кладовища, ремонту медпункту, будинку культури, сільської бібліотеки, пам’ятника загиблим воїнам.

До речі, перша дерев’яна церква у нашому селі була побудована у 1730 році, далі кам’яна – у 1839 році, яку зруйнували у 1937 році. В 1995 році з ініціативи українського патріота Л.П. Бойка було освячено фундамент зруйнованої церкви священиком Київського патріархату. На зібрані пожертви розпочали будівництво. Запрошували батюшку з іншого села. Потім приїхав нинішній настоятель.

Спочатку будівництво велось активно, вдалось відновити стіни храму завдяки пожертвам спонсорів. Але в останні роки роботи майже припинились. Зменшилась кількість парафіян, нераціонально використовувались зібрані кошти. Розчаровані спонсори припинили допомогу. Аби допомогти священику, ініціативна група під час колядувань зібрала кошти для відновлення будівництва. Але він використав їх на власні потреби. Тоді на сході села вирішили доручити організацію будівельних робіт іншій людині, а контроль за фінансами, виготовлення необхідної документації — М.Г.Ярчуку.

Шляхом голосування підтримали пропозицію будувати церкву Київського патріархату. Депутати збирали підписи людей по своїх вулицях. Люди зробили свій вибір. Виготовлено дозвільні документи на будівництво. Але навіть після звернення депутатів сільської ради настоятель відмовився повернути громаді проект церкви. З цього приводу ми звернулись до прокуратури та СБУ.

У нашому селі найвища плата за обряди поховання, хрещення, вінчання. Тож віруючі Московського патріархату їздять на службу в сусідні села. Довго село обговорювало, як батюшка відмовлявся відправити панахиду за Небесною сотнею, але гроші взяв…

До речі, у нашому селі не може бути будівництва церкви Московського патріархату, оскільки раніше ніяких документів, крім старого проекту, не було. А після рішення сходу села земельна ділянка із кадастровим номером 05226 87400 03002 0121 площею 0,1963 га зареєстрована у Державному реєстрі Державних речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на релігійну громаду парафії Свято-Михайлівського храму Могилів-Подільського району Вінницької єпархії УПЦ КП під реєстраційним номером 12968 9190 5226. Прикро, що 11 односельців зводять наклепи на все село та релігійну громаду Київського патріархату. Хіба можна назвати лихом те, що ми на українській землі хочемо мати українську церкву?

Завдяки відремонтованому приміщенню ми маємо де проводити богослужіння, але дуже хочемо завершити будівництво великого храму, аби об’єднати всіх жителів. Лише з вірою в серці і спільними зусиллями можна подолати зло. Тож наша громада закликає до миру, любові до ближнього, єдності, співпраці. Звертаємось до небайдужих християн та українських патріотів, аби допомогли нам завершити будівництво храму. Розрахунковий рахунок 2600 9300 358389 КОД 40523310 МФО 302076 ТВБ № 10001/0151 АТ «Ощадбанк». Отримувач РГ с.Хоньківці УПЦ КП. Контактний телефон (067) 450-83-43.

З повагою, громада села — 50 підписів