В Офісі президента в середині квітня під час наради обговорювали варіант підвищення тарифів для населення майже вдвічі до 2,88 грн/кВт год і для бізнесу на третину, до 4,5 грн/кВт. Інакше відновити мережу буде просто неможливо.

За словами голови енергокомітету Верховної Ради Андрія Геруса, для відновлення енергосистеми до наступного опалювального сезону необхідно понад $1 млрд, або близько 40 млрд грн.

Бюджетні витрати йдуть на військові потреби, допомога західних партнерів обмежена. Серед реальних варіантів вирішення проблеми – підвищення цін на електроенергію.

“Що може бути з тарифами? На мою думку, наприклад, для тих людей, які є багатшими: у кого є будинки, у кого є басейни з електропідігрівом. Там точно можна підвищувати тарифи і такі заможні люди можуть платити більше. Це не буде для них великою проблемою”, – розповів глава енергокомітету.


Підвищення тарифу для населення дасть додатково 39 млрд грн тарифної виручки — це дозволить збалансувати "Енергоатом" і теплову генерацію, які в минулому році мали великі збитки.

Перший заступник голови Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко зазначив, що якщо порівнювати наш тариф на електрику з сусідніми країнами, то він у 3-4 рази менший.

"Навіть якщо на гривню зросте тариф, у нас більше половини населення споживає до 150 кВт-год. Це в місяць вони будуть платити додатково 150 гривень. Ну давайте так скажу: не смертельно", - підкреслив Кучеренко.

Тарифи на електроенергію зараз
В даний час в Україні діє тариф 1,44 грн/кВт-год при споживанні до 250 кВт-год на місяць, а понад цей обсяг - 1,68 грн/кВт-год.

Василь Головко