Після того, як вночі 20 квітня у Києві побачили у небі яскравий спалах, міська влада припустила, що це міг бути супутник NASA, про падіння якого повідомлялося раніше.

Про це повідомляє Space з посиланням на NASA.

“Міністерство оборони США підтвердило, що 660-фунтовий космічний корабель знову увійшов в атмосферу над регіоном пустелі Сахара, приблизно на 26 градусах довготи та 21,3 градуса широти”, – повідомили представники NASA.

Ці координати вказують на падіння біля судано-єгипетського кордону, зазначив астрофізик Джонатан Макдауелл у Twitter. За його словами, RHESSI рухався на північний схід, коли опустився.

RHESSI запустили на низьку навколоземну орбіту на борту ракети Pegasus XL у 2002 році з метою унікального дослідження Сонця.

“До RHESSI не було зроблено ані гамма, ані високоенергетичних рентгенівських зображень сонячних спалахів”, – кажуть у NASA.


Супутник працював до 2018 року. За це період RHESSI задокументував величезний діапазон розмірів сонячних спалахів.

Наразі RHESSI був лише частиною космічного сміття, яке курсує навколо нашої планети: наразі мережі космічного спостереження відстежують понад 30 тис. частинок орбітального сміття.

Нагадаємо, у ніч на 20 квітня в небі над Києвом зафіксували яскравий спалах. У столиці оголосили повітряну тривогу.

У КМДА повідомили, що за попередніми даними, мешканці столиці бачили падіння космічного супутника NASA. Згодом, у NASA цю інформацію спростували та заявили, що спалахи над Києвом не могли бути спричинені падінням з орбіти супутника RHESSI.

Науковці пояснили причину яскравого спалаху на Київщині увечері 19-го квітня.

Ймовірно, його спричинило падіння метеорита з потоку Лірид, повідомляють у Державному космічному агенстві України.

За словами науковців, щороку у квітні Земля проходить через шлейф комети Тетчер, яка залишає, власне, метеорний потік Ліриди.

Ліриди не залишають довгих палаючих слідів, коли проносяться через атмосферу Землі, їхня ознака – яскраві спалахи, або так звані "вогненні кулі", – наголошують у Державному космічному агенстві.

Це один з найдавніших метеоритних потоків, що відомі людству. Свою назву він отримав від сузір'я Ліри, з якого нібито падає метеоритний дощ.

Детальніше про падіння боліда розповів незалежний експерт з питань космічної діяльності і радник голови Державної космічної агенції України Андрій Колесник в ефірі телемарафону "Єдині новини" 20 квітня.

Найбільш ймовірно, за словами науковця, що це був космічний об’єкт, небесне тіло, яке до входу атмосфери землі називається стероїдом. Коли воно входить в атмосферу землі, то називається метеоритом, а коли горить яскравою кулею, то – болідом.

За даними Державного космічного агентства, вибух відбувся у верхніх шарах атмосфери. Явище бачили на Київщині, а також у найближчих районах Білорусі.

"Можна оцінювати, що вибух стався на висоті декількох десятків кілометрів над поверхнею землі", – каже експерт.

Згідно з класифікацією NASA, цей астероїд швидше за все належить до класу тих, які є розміром до 10 метрів у діаметрі, їх дуже багато в просторі", – додав науковець.

У залежності від його розміру, зазначає науковець, він або непомітно згоряє або маємо спалах, який побачили вчора ввечері. За словами експерта, подібне явище могло раніше спричинити загибель динозаврів.

Астероїди за своїм складом бувають трьох типів:

  • у складі яких переважають вуглеводні матеріали;
  • складаються з силікатних матеріалів, тобто з кремнію;
  • металеві астероїди.

Судячи з кольору, який був у цього боліда, зазначає науковець, швидше за все він мав металеві домішки.

У Державному космічному агенстві України також підтвердили таку версію.

Це не перший такий привіт із неба в цьому році.

Вранці 13 лютого над Ла-Маншем вибухнув астероїд, який зайшов в атмосферу Землі

Перед цим схоже явище трапилося в листопаді минулого року, коли в небі над Онтаріо, Канада, астероїд увійшов в атмосферу Землі.