– Зміни почалися у 2013-му році за ініціативи Василя Поліщука, тодішнього голови Калинівської РДА. Тоді цей навчальний заклад було реорганізовано у школу-дитячий садок. Тепер, крім учнів школи, тут виховується ще двадцять дошкільнят, – розповідає начальник Калинівського райвідділу освіти Сергій Ференець, який тривалий час очолював Писарівську школу. – Ми провели утеплення шкільних приміщень, повністю оновили дах, пізніше встановили твердопаливні котли. Всі етапи робіт проходили за сприяння і під особистим контролем Василя Кіндратовича Поліщука. Нині морози не страшні писарівським школярам та дошкільнятам. Коли на вулиці мінус двадцять, у класах — вісімнадцять – дев’ятнадцять градусів тепла.

Дійсно, у школі тепло та затишно. Як тільки лунає дзвінок на перерву, метушлива дітвора вибігає у коридори та відразу ж береться за ракетки, грає у настільний теніс. Спеціальні столи для настільного тенісу встановлені на кожному поверсі. Із них два нових куплені у минулому році за кошти, які Кабінет міністрів України виділив на соціально- економічний розвиток територіальних громад. За ці ж кошти було закуплено додаткове спортивне знаряддя для спортивної зали.

У Писарівській школі учні люблять та поважають спорт, а особливо туризм. Свою спортивну підготовку вони демонструють на уроці фізкультури. Школярі за лічені хвилини спритно піднімаються по змайстрованій на стіні штучній “скелі” угору та спускаються вниз по натягнутому тросу, долають спортивні туристичні перешкоди.

– Якщо раніше ми мали лише три-чотири етапи для занять туризмом, то зараз проходимо вісім – дев’ять, – каже вчитель фізкультури Андрій Харчук. – Додався траверз зверху, “скеля”, два спуски. Закуплений новий батут, а ще тренажер для заняття спортом. Дітям ще цікавіше стало на уроках фізкультури.

– У минулому році Василь Поліщук, голова Калинівської районної ради, запропонував довести до ідеального цей навчальний заклад, – відзначає Сергій Ференець. – Люди підтримали ідею. Було складено кошторис й за кошти районного бюджету закуплено матеріали для ремонтних робіт, причому частину матеріалів нам виділили спонсори. А вся робота — то праця рук освітян, батьків, ремонтних бригад… Вагому допомогу нам надавали Писарівський сільський голова Вадим Гайдай та керівник місцевого сільгосппідприємства Володимир Мудрик.

Від травня і до початку навчального року у школі було відремонтовано спортивну залу, шкільну їдальню й актову залу, яку до того ж було утеплено. Великий обсяг робіт було зроблено у цокольному приміщенні. Тут облаштували затишні і світлі кімнати, створили всі необхідні умови для занять гуртків Будинку творчості. На заняття гуртка з моделювання та пошиття одягу будуть запрошуватися й учні інших сіл, у новому приміщенні для всіх знайдеться місце. Адже тут облаштовано три класні кімнати для пошиття та крою одягу, виставковий зал, у якому проходитимуть теоретичні заняття, кабінет для викладачів, підсобні приміщення, туалетні кімнати.

– Тут вкладено багато праці, сили і коштів, – зізнається Руслана Костюк, директор Писарівської школи. – Спершу і не вірилося, що просте підвальне приміщення можна так перепрофілювати. Але очі боялися, а руки робили! Наша мета – зберегти школу для села і зробити її затишним другим домом для дітей.

Ірина КАРМАЗІНА