Вже остаточно доведено вченими, що пластикові квіти небезпечні. Разом зі сміттям із кладовищ вони потрапляють на сміттєзвалища, де впродовж десятків років виділяють отруйні речовини.

Вони потрапляють у повітря, грунтові води і спричиняють онкологічні та інші захворювання у людей. В цивілізованих країнах вже давно відмовились від такого вшанування померлих родичів. Несуть лише живі квіти.

В Україні ще десять років тому екологи та лікарі звернулись до громадян з проханням припинити засмічувати землю пластиковими квітами. Згодом до них долучилися і священослужителі, адже небезпека від шкідливих компонентів пластика для живих значно більша, ніж ця ерзацкраса на могилі.

Однак, і досі люди масово несуть на гробки оберемки штучних квітів. Хтось вважає, що вони яскраві і довго стоятимуть на могилі.
А хтось згадує про квіти в останню мить. Вже перед самим кладовищем.

І тут, будь ласка, цілі магазини отих самих шкідливих пластикових квітів, вінків та віночків, проти яких застерігають медики.
Продаються зранку до вечора. Особливо, в поминальні дні. Практично на всіх вінницьких кладовищах широко розгорнута така торгівля.

Наші читачі надіслали свіжі фото з комунального цвинтаря на Луці Мелешківській. Подивіться який вишуканий асортимент яскравої отрути пропонується довірливим вінничанам, котрі щиро прагнуть прикрасити могили своїх покійних родичів.

Хочеться зрозуміти, чому влада міста дозволяє таку торгівлю на найбільшому комунальному кладовищі, звідки регулярно вивозяться на смітник десятки тон цього небезпечного яскравого мотлоху?

Вадим Снігур