31-го січня документальний фільм «МІФ» про Василя Сліпака показали у Вінниці в «Родині» у форматі передпрем’єри… Дивно, але на безкоштовну передпрем’єру аншлаг в залі на 120 місць не зібрався!

Хто прийшов і плакали, переживали і стискали кулаки аж до фінальних оплесків великому Воїну і Співаку…

– Василю Сліпаку тричі «Слава!», – звучало в залі після хвилини мовчання. – Приємно, що серед народних спонсорів фільму в титрах стрічки відомі людяні вінничани… Наші друзі! Значить, Герої справді не вмирають!

– Сьогодні у Вінниці екстремальний показ, бо таке вже було в Америці під час нашого ДТП, — розповів один із двох режисерів стрічки Іван Ясній. – У Миколаєві «МІФ» показали без проблем, а тут комп’ютер відмовився відкривати копію фільму, і за годину до прем’єри довелось шукати в центрі Вінниці швидкісний Інтернет і перекачувати копію заново…

– Як виникла ідея зняти «МІФ»?

– До нас звернулись його друзі… Це вже третій наш фільм про Героїв війни-АТО, і постать Василя спершу просто здалась нам цікавою. А як ми копнули його біографію, його шлях до успіху в Парижі, до кращих оперних сцен світу, як потім він добровольцем пішов на війну на Донбасі… Знаєте, це повністю документальний фільм із 99% правди. Без грама пропаганди, ідеалізації Василя та його вчинку… Бо тут є жорсткі сцени із передової, той самий момент його смертельного поранення, відвертості бойових побратимів, які не знали про його славу, статки і зірковий статус оперного співака… Він був дуже емоційним і справжнім… Тому нам треба було лише зібрати ці відеофакти його життя і чесно розказати, ким був МІФ – Василь Сліпак.

– Ви сказали, що це фільм про кохання. Але ж він гине на війні?..

– Спершу в кінострічці є лінія його взаємин із жінками і останнім коханням життя Василя – росіянкою Лізою, яку він через Майдан і АТО покинув! Бо так йому підказало українське серце… У фільмі є багато абсолютно різних думок щодо походу на війну Василя і його загибелі, але ми нічого не прикрашали. Одні думають, що його талант треба було зберегти, і унікальний голос Сліпака мав дарувати Україні та світу спів ще багато років. Інші його запам‘ятали абсолютно безстрашним воїном, коханням якого стала Україна, і він поклав за це своє молоде життя… Тут все без прикрас, і ви самі оціните нашу роботу.

– А звідки мультики в кіно про кохання і війну?

– Це окрема лінія про голосистого хлопчика із казки про Джельсоміно, яку намалював Юрко Журавель… Тут юний талант виростає і повертається в «Країну брехунів», яку захопив бандит із статурою Януковича… І він рятує своє рідну землю від цієї банди своїм голосом… Так виглядає правдива казка, яку із книжки у фільмі читає дітям вчителька… Також тут є відвертості його старшого брата Ореста, колег по оперній сцені в Парижі, творчих наставників із Львова та Франції… Та просто біографічне відео яскравого життя цієї харизматичної людини.

Знаєте, ми із друзями по знімальній групі вирішили цього року послати наш «МІФ» на 15 міжнародних кінофестивалів та показати його по всьому світу – від України до Франції, Америки і Канади… Адже люди мають знати історію Василя, як він співав, за що боровся і загинув…

А ще в кадрах нашого кіно є киця із передової АТО, яку після смерті Василя забрала в Париж його дівчина… І вже у Франції фронтова киця народила на згадку про Міфа-Сліпака котенят – Василів та Василинок…

Я дякую всім, хто прийшов на передпрем’єрний показ, всім його друзям і побратимам – Змію та Лєрі за розповідь про Василя, а ще народним спонсорам із Вінниці та всього світу! І за оплески дякую у фіналі стрічки… Бо камера – це наша зброя, яка так само, як Василь, захищає Україну!

Нагадаємо, що «МІФ» — це документальна історія про життя Василя Сліпака, соліста Паризької національної опери, волонтера, учасника бойових дій на Сході України, кавалера ордена «За мужність» І ст., Героя України, кавалера ордена «Золота Зірка», всесвітньовідомого українського оперного співака, який покинув велику сцену, аби стати воїном, і віддав життя, захищаючи Україну. Нині по всій Україні проходять покази вже готової стрічки «МІФ» за участю режисерів Леоніда Кантера, Івана Яснія, бойових побратимів Василя, а також родичів співака та Героя України…