Про це заявила під час зустрічі Контактної групи в Рамштайні міністр оборони Латвії Інара Мурнієце.

– Латвія відгукнулася на прохання України про постачання систем протиповітряної оборони і вирішила передати Україні всі наявні у нас зенітно-ракетні комплекси Stinger. Ми зробимо все можливе, щоб передати їх якнайшвидше, – сказала Мурнієце.

Вона додала, що усі Stinger, які були передані на фронт в Україні, “це не тільки про свободу України, але й про безпеку Латвії”.

Міністр оборони зазначила, що це не означає, що Латвія повністю залишиться без переносних зенітно-ракетних комплексів. Натомість у країни з’являться більш сучасні системи RBS, траєкторію польоту яких можна змінювати навіть після пострілу.

Крім того, Латвія продовжить реалізовувати амбітну програму підготовки українських військових.

– Нашою метою було подвоїти кількість українських солдатів, які пройшли підготовку в Латвії цього року, порівняно з 2022 роком. Зараз ми бачимо, що зможемо підготувати ще більше солдатів Збройних сил України на різних рівнях. Я впевнена, що до кінця року Латвія підготує майже 3 тис. солдатів Збройних сил України, – сказала міністр оборони.


Водночас міністр оборони Мурнієце підкреслила, що Латвія разом з іншими союзниками працює над новою ініціативою щодо підготовки українських солдатів у Латвії.

Латвія передала Україні зенітно-ракетні комплекси Stinger у лютому минулого року, незадовго до початку повномасштабного вторгнення Росії. Ці ракети були дуже корисними для України у відбитті російської атаки.

На зустрічі в Рамштайні міністр оборони США Ллойд Остін виділив Латвію та Естонію як країни, які зробили найбільший внесок у боротьбу України з окупантами пропорційно до своїх можливостей.

– Ви показали, що країни доброї волі з усього світу відкидають жорстокість і агресію Росії. І багато хто з вас заліз глибоко у власні кишені, щоб допомогти Україні. Деякі з наших союзників, такі як Естонія і Латвія, пожертвували Україні понад 1% свого валового внутрішнього продукту, – сказав він.

Як відомо, 21 квітня відбулось засідання Контактної групи з оборони України, більш відомої як Рамштайн, де були обговорені результати попередніх зустрічей та майбутні потреби українського війська для спротиву агресії Росії. На засіданні була озвучена сума, на яку члени формату вже надали допомогу Україні, йдеться про 55 мільярдів доларів.

Сергій Бойчук