Реальний шок та хвилю обурення викликав у соцмережах допис в.о. міністра охорони здоров‘я Уляни Супрун, яка запитала в українців, куди краще витратити 199 тисяч бюджетних гривень. Мовляв, на ці кошти можна зробити чергову ребальзамацію тіла Миколи Пирогова в Росії чи виділити на лікування хворих?

– Комісія Національного музею-садиби М. І. Пирогова звернулася до уряду з проханням надати дозвіл на ребальзамування тіла вченого. Ціна питання — 199 034 грн. На ці кошти можна придбати більше сотні упаковок препарату для лікування гострого лейкозу. Часто маємо запит від регіонів на цей препарат. Або інших ліків чи медичних засобів, що могли б допомогти багатьом пацієнтам, — написала Уляна Супрун. — Чи Микола Пирогов захотів би, щоб гроші, які можна використати на лікування живих людей, витрачалися на процедуру ребальзамування, яка вже не допоможе нікому? Чи в Україні у ХХІ столітті бюджетні кошти повинні витрачатись на подібні процедури? Як гадаєте?

І як показало скандальне голосування, 73% українців в Інтернеті за 200 тисяч на лікування, а 27%, і переважно вінничани — за порятунок тіла Миколи Івановича!

І, перш за все, за Пирогова заступилась потужна медична спільнота Вінниччини! На захист музею та склепу видатного хірурга виступили професура, викладачі та студенти медичного університету, які навіть запропонували самостійно зібрати кошти на проведення чергової процедури.

Зазначимо, що питання планової ребальзамації тіла хірурга, яку зазвичай робив один НДІ із Москви, постало ще восени 2017 року. Але, як розповіли співробітники музею, в Міністерстві охорони здоров’я із дозволом на ці роботи зволікали…

– Розпочнемо з того, що після смерті Пирогова від раку його дружина Олександра Антонівна стала ініціатором бальзамування тіла чоловіка. Але вона навіть не думала, що так довго воно буде зберігатися. Ще за життя дружина замовила спеціальну труну, отримала згоду від Святішого Синоду, щоб не хоронити тіло в землі. Бальзамував видатного хірурга Миколу Пирогова його учень із Санкт-Петербурга Давид Виводцев у 1881 році. Тіло видатного хірурга зберігається вже 135 років у герметичному саркофазі у склепі-могилі при звичайній температурі. Це дійсно унікально в масштабах світу. Кожного року науковці оглядають тіло Миколи Пирогова, фахівці з Вінницького медичного університету роблять підбальзамацію – зволожуючі маски. Але на сьогодні тіло видатного хірурга потребує вже десятої бальзамації. І проводиться вона тільки фахівцями найвищого рівня. Такі є тільки у Москві — у науково-дослідному і навчально-методичному центрі біомедичних технологій Всеросійського інституту лікарських і ароматичних рослин (ВІЛАР). Саме його фахівці контролюють і підтримують у належному стані тіла Леніна, Кім Ір Сена, Мао Цзедуна та інших. Проте домовитися із країною-агресором наша держава не може.

Тому, щоб зберегти Пирогова, вінницькі медики готові вперше, без допомоги росіян, провести черговий етап бальзамації. Для них це обов’язок пошани до основоположника військової хірургії. Відбудеться бальзамація у лабораторії, створеній на території музею-садиби Пирогова. Про це нам стало відомо із достовірних джерел. Комісію зі збереження тіла видатного хірурга очолює ректор Вінницького медуніверситету професор Василь Мороз. Наразі наші фахівці консультуються з науковцями і фахівцями низки наукових закладів. Складність в тому, що росіяни засекретили склад препаратів, які використовували у роботі, і ніколи не розповідали подробиць. Втім, наші науковці у сфері медицини впевнені, що із завданням справляться, адже свого часу вони працювали із москвичами, коли ті проводили бальзамацію в 2011 році.

Водночас цю ситуацію із бюджетними грішми на порятунок Пирогова вже прокоментував мер Вінниці після консультацій із губернатором Вінниччини:

– Музей та склеп Миколи Івановича Пирогова має статус Національного і з 2003-го року він фінансується з державного бюджету через Мінохорони здоров‘я, – зазначив Сергій Моргунов. – Коли ми почули позицію в.о. міністра охорони здоров’я, яка, мабуть, не розуміє значення Пирогова для Вінниці та України, то одразу зв’язались із головою ОДА Валерієм Коровієм. Адже для нас ця постать і роль Миколи Івановича в світовій медицині – знакові! Це є національне надбання України! Якщо хтось не знає, то великий хірург жив на околиці Вінниці та лікував бідних людей безкоштовно! Тому я вважаю, що майбутні покоління не пробачать нам зневаги до Миколи Пирогова… І рішення про виділення коштів на ребальзамацію тіла хірурга вже вирішене на рівні бюджетів міста Вінниці й Вінницької області. Це наша історія, яку ми не маємо права переписувати… Якщо для рішень з виділення коштів на ребальзамацію тіла Миколи Івановича Пирогова треба буде зібрати позачергові сесії ВМР і обласної ради – то вони зберуться! Я впевнений у цьому, депутати прийдуть і проголосують за 200 тисяч гривень… Так само, якщо позиція Міністерства охорони здоров’я негативна щодо музею і склепу Пирогова, то ми готові забрати їх у спільну комунальну власність міста й області із належним фінансуванням, як це було до 2003-го року… Єдине, що на сьогодні не вирішене – це питання фахівців, які зможуть якісно провести ребальзамацію.

На реакцію вінничан оперативно відреагувала і сама Уляна Супрун, яка привітала прагнення місцевої влади прийняти музей Пирогова у комунальну власність, навіть подякувала всім учасникам дискусії за активність.

Віталіна Володимирова,
Роман Ковальський