Чергове підвищення зарплат вчителям у середньому на 25% з січня 2018 року, що обіцяє Міністерство освіти, обурює суспільство, особливо батьків випускників.

– Чому ми змушені платити додатково тим же вчителям у позаурочний час шалені гроші за індивідуальні заняття, щоб наші діти могли здати тести і вступити у вузи? – пишуть у газету батьки з Ямпільського району. – У рейтингу шкіл за підсумками ЗНО у 2017 році  наш район був майже на останньому місці по Вінницькій області, а вчителям – доплати. За що? Більшість з них спеціально не викладається на уроках, а відпочиває, щоб діти йшли до них на індивідуальні заняття і платили гроші. Уявіть, одна година англійської коштує 100 грн., української – 50. Багато дітей просто відмовляються ходити на уроки, вважаючи це формальністю та відбувалівкою, бо знань не отримують.

У Міністерстві освіти пояснюють, що зарплати шкільних вчителів зростуть тому, що у 2018 році усі «бюджетники» отримуватимуть на 10,1% більше, ніж минулого року. Відповідно до постанови Кабміну зростуть ставки як для вчителів шкіл, так і для викладачів вищих і професійних навчальних закладів. До того ж, якщо підвищується посадова ставка, то відповідно зростають надбавки за класне керівництво, перевірку зошитів та інше. Буде і надбавка за престижність праці, яка не повинна перевищувати 30%. Словом, зарплати вчителів з січня цього року, зі слів Прем’єра Гройсмана, збільшаться в середньому на 1,5 тис. грн. і становитимуть: 6,5 – 8,5 тис. грн., в залежності від категорії. Кошти на зарплати виплачують з державного бюджету. Зі слів міністра Лілії Гриневич, вільний бюджет освіти складає 221,9 млрд. грн.

Однак, чи можна платити за неякісну роботу тим освітянам, чиї школярі пасуть задніх у знаннях, а особливо – не можуть скласти тести з провідного предмета – української мови?

Ольга ПЕТРОВСЬКА