А тепер нависла загроза ще однієї ядерної катастрофи.  Центр стратегічних комунікацій пояснює.

26 квітня світ вшановує 37-мі роковини Чорнобильської катастрофи, яка є приводом замислитись над сучасними загрозами ядерній безпеці.

▶️ Причиною аварії на ЧАЕС 1986 року стала зневага тоталітарного режиму до людського життя, здоров’я та безпеки. Аналогічні підходи сповідує і росія.

▶️ Чорнобильська трагедія не навчила москву відповідальності. російська агресія та окупація ЧАЕС і ЗАЕС знову поставили людство на межу ядерної катастрофи.

▶️ Захоплення ядерних об’єктів агресором безпрецедентне у світовій історії. Це грубе порушення міжнародного права, обтяжене ігноруванням безпекових вимог МАГАТЕ та світового співтовариства.

▶️ Спроби привласнення та експлуатації росією ЗАЕС незаконні, створюють додаткові технологічні ризики та ставлять український персонал станції у положення заручників терористів.

▶️ росія цинічно використовує захоплену ЗАЕС для ядерного шантажу світу: періодично сама обстрілює атомний об’єкт, щоб голосно звинуватити Україну.

▶️ Київ докладає всіх зусиль для підтримання безпечної експлуатації ЗАЕС: продовжує забезпечувати електрикою станцію, утримується від ведення воєнних дій, які можуть нашкодити атомному об’єкту.

▶️ Єдиний спосіб усунути загрозу ядерній безпеці Європи – це змусити росію вивести свої війська із ЗАЕС та передати контроль над електростанцією Україні.

▶️ Закликаємо міжнародну спільноту запровадити додаткові санкції проти російської атомної галузі через пряму участь державного «росатома» у злочинах, скоєних на ЗАЕС.