Обвинувачений у держзраді кум Путіна Віктор Медведчук, який після обміну полонених мешкає в Росії, створив “політичний рух” “Другая Украина”, і залучає до нього втікачів з України: політичних коментаторів з уже закритих проросійських телеканалів, депутатів місцевих рад від ОПЗЖ і обвинувачених у держзраді і сепаратизмі політтехнологів.

Журналісти програми “Схеми” (Радіо Свобода) помітили, що проєкт “Другая Украина” із кінця січня 2023 року почав вести діяльність у російських соцмережах.

Там його спікери, яким вдалося уникнути покарання і втекти з України, повторюють або доповнюють меседжі російської пропаганди.

Цитати цих втікачів і держзрадників – про нібито “божевільних нацистів в Україні”, “сатанізм і беззаконня, “осквернення Києво-Печерської лаври” тощо – потім підхоплюють і цитують підконтрольні Кремлю медіа.

Зокрема, до політичного руху Медведчука долучилися:

Володимир Скачко, обвинувачений за частиною другою статті 110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Скачка з березня 2019 року розшукує СБУ. За даними Офісу генпрокурора, "обвинувачений перебуває на території РФ у м. Москва", при цьому "відомостей про спосіб виїзду з території України досудовим розслідуванням не встановлено".

"Політичний експерт" Юрій Дудкін, який у 2021 році отримав підозру за статтями 111 (державна зрада) та 161 (порушення рівноправності громадян). Його справу розглядають заочно. Бо за даними Офісу генпрокурора, у червні 2022 року 62-річний Дудкін виїхав з України. За даними "Схем", він виїхав у напрямку Польщі через пункт пропуску "Рава Руська" 7 червня 2022 року.

Колишній український журналіст Денис Жарких, чиї публічні висловлювання доручав перевірити ексгенпрокурор Юрій Луценко. За даними "Схем", Жарких перетнув українсько-словацький кордон у вересні 2022 року. Прикордонна служба не відповіла виданню на запитання, на яких підставах 55-річному Жарких дозволили виїхати під час воєнного стану. А Юрій Луценко і прокуратура не відповіли, чим закінчилася перевірка діяльності Жарких у 2018 році.

Політтехнолог Андрій Мішин, який щонайменше десятиліття працює на Медведчука і який у січні 2023 року втік із України до Росії. Про свою втечу через Польщу і Білорусь Мішин сам розповів російським ЗМІ – сказав, що начебто злякався українських спецслужб. У 2013 році Мішин був спікером жіночого політичного клубу "Українського вибору", відвідував етери проросійських телеканалів як експерт. Прикордонна служба не надала відповіді виданню на запитання, на яких підставах 57-річному Мішину дозволили перетнути кордон під час воєнного стану.

Також до "Другой Украины" долучилися політолог Олександр Потьомкін, який у 2021 році пропонував Володимиру Зеленському віддати владу Віктору Медведчуку, журналіст Олег Ясинський (мешкає в Чилі, критикує декомунізацію в Україні), Олена Броницька (агітувала щеплюватися російською вакциною і нахвалювала Медведчука), Павло Карназицький (білорус, депортований з України за антиукраїнські матеріали), Олександр Дудчак (політтехнолог із російським паспортом), Кирило Молчанов (35-річний політтехнолог), Руслан Коцаба (обвинувачений в Україні у державній зраді, перебуває у США, яким чином зміг виїхати – невідомо).

Також спікерами "Другой Украины" стали двоє депутатів міських рад: Богдан Гіганов (депутат Одеської міськради від ОПЗЖ, який визнав, що втік з України), Максим Невінчанний (депутат Миколаївської міськради від ОПЗЖ, місце перебування невідоме).

Загалом "Схеми" ідентифікували 13 спікерів нового проекту Медведчука. У СБУ відмовилися надавати відповідь на запитання, чи фігурують ці люди у кримінальних провадженнях, які розслідує спецслужба, посилаючись на заборону розголошення таких відомостей.

Журналісти повідомляють, що намагалися отримати коментарі від усіх згаданих у матеріалі осіб, але ніхто з них не відповів.

До цього Медведчук написав статтю, що мріє про трибунал над Путіним.

Українці, прочитавши про ці ганебні факти пересікання кордону України зрадниками, пишуть, що

якщо прикордонна служба не може відповісти чому і як вони покинули незаконно Україну, тоді потрібно розігнати керівництво разом з куратором від Офісу Президента

Андрій Власенко