У 120 бригаді територіальної оборони ЗСУ розповіли про свого бійця.

До 2022 року Ігор працював на посаді першого заступника начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, тому був «заброньований» і міг продовжувати працювати на займаній посаді, але чоловік прийняв рішення йти захищати Вітчизну.

Нині військовослужбовець — головний сержант 171 батальйону 120 бригади Сил територіальної оборони ЗСУ.

— Коли мої хлопці ставлять запитання «що ми робимо на Донбасі?», я відповідаю: краще ми захищатимемо Батьківщину на Донбасі, ніж ворог прийде до нас на Вінниччину й робитиме те, що робив на Київщині, Сумщині, Чернігівщині, — аргументує він.

Військовослужбовець каже, що родина з розумінням відреагувала на його рішення йти до ЗСУ:

— Переживають, звісно, за мене. І я переживаю за них, бо самим їм важко вести домашнє господарство… Коли я призивався до армії у 2022 році, то взяв і сусіда свого із собою. Він підійшов до мене, каже: я би хотів із вами служити. Відповідаю: запитань немає, я тебе знаю як відповідальну людину. І сусід мій зараз служить у нас у батальйоні на посаді снайпера.


— Я строкову службу проходив ще в радянській армії… Якщо порівнювати її з нашою, то радянська — зовсім іншого ґатунку була. І армія російської федерації, по суті, не вийшла зі стану армії радянської, — зазначає військовий.

Він наголошує, що нині ставлення до сержантів у ЗСУ змінюється.

— Якщо ми рухаємося до стандартів НАТО, то роль сержантів із кожним роком зростатиме. Наш вмотивований сержантський склад має бути навченим і в змозі передати підлеглим свої знання… Коли ми виконували завдання на Донбасі, то командир бригади, до якої нас прикріпили, міг спокійно ставити запитання як офіцерові, так і сержанту про стан справ. Бо сержант має володіти інформацією так само, як і офіцер. Чому? Адже в бою може трапитись будь-яка ситуація: командир може бути пораненим або, не дай Боже, загине, і саме сержант має взяти на себе всю відповідальність і надалі чітко командувати підрозділом.

Ігор каже, що вся підготовка нині відбувається за методиками, які використовуються у країнах НАТО.

— Намагаємося в підрозділі наближатись до тих стандартів і навчати наших воїнів саме тих прийомів ведення бою, які використовуються у найкращих арміях світу, — зазначив головний сержант батальйону.