У Вінниці збільшується кількість будинків, мешканці яких беруть управління своїм житлом у власні руки

З початку року в місті зареєстрували 17 нових об’єднань, при тому, що за весь 2022 рік було утворено 34 ОСББ.

Як зазначає начальник відділу по розвитку ОСББ Вінницької міської ради Ігор Іванов, цьогорічна динаміка створення об’єднань співвласників дає певні підстави для стриманого оптимізму.

“Минулого року війна внесла свої корективи в багато сфер, і створення ОСББ, не стало виключенням. На перше місце вийшло питання безпеки, – каже Ігор Іванов. – Сьогодні ми спостерігаємо, що частина тих хто виїхав за кордон починають повертатися. Поступово знову стає актуальним і питання покращення своїх житлових умов”.

З 17 новостворених цьогоріч ОСББ, три – це новобудови, решта – 14 це старий житловий фонд, який часто потребує проведення ремонтів.

“Найбільш затребуваним на сьогодні залишається капітальний ремонт дахів і, напевно, 60% об’єднань обирають саме його в якості першого безкоштовного ремонту для ОСББ, оскільки це досить дороговартісні роботи, – зазначає начальник відділу по розвитку ОСББ Вінницької міської ради Ігор Іванов. – Також часто люди замовляють ремонт ліфтів, внутрішньобудинкових мереж тощо. Міська рада зі свого боку продовжує виконувати всі взяті на себе зобов’язання по першому капітальному ремонту і це також позитивно відображається на загальній тенденції по створенню ОСББ, адже ці роботи виконуються повністю за рахунок міського бюджету”.


Щоб донести до громади переваги створення об’єднань співвласників, з початку року проведено близько 30 зустрічей з містянами.

Серед переваг створення ОСББ:

  • можливість самостійно розпоряджатися коштами;
  • контроль витрат;
  • проведення заходів з енергоефективності, зменшуючи таким чином розмір платіжки за житлово-комунальні послуги;
  • проведення першого капітального ремонту одного з конструктивних елементів будинку коштом міського бюджету.

Для допомоги охочим взяти управління будинком у свої руки в обласному центрі також працює Ресурсний центр підтримки ОСББ Вінниці. Він знаходиться за адресою: вулиця Келецька, 65. Номер телефону: 067 -430- 32 -26

Довідка.

Протягом 2022 року на території Вінницької міської територіальної громади зареєстровано 34 ОСББ у 38 багатоквартирних будинках.

Станом на 01.01.2023 у 900 багатоквартирних житлових будинках міста функціонувало 822 ОСББ, що становить 43% від загального обсягу багатоквартирного житлового фонду міста.

У 2022 році проведено безкоштовний капітальний ремонт одного із конструктивних елементів 41 багатоквартирного будинку міста, у яких зареєстровано ОСББ, зокрема:

  • у 25 будинках здійснено ремонт покрівлі;
  • у 14 будинках проведено ремонт інженерних мереж:
  • з них - в десяти будинках провели ремонт систем опалення;
  • в трьох - холодного водопостачання, в одному - каналізації;
  • в двох будинках (4 під’їзди) проведено капітальний ремонт ліфтів.