В Національному банку України не підтримують повернення українським військовим доплат у 30 тисяч гривень. Там зазначили, що подібне може завадити переговорам з МВФ. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний.

Він зазначив, що у випадку повернення виплат, видатки бюджеті потрібно буде збільшити на 100-120 мільярдів гривень.

Ця пропозиція не дає позитивної конотації у наших розмовах з міжнародними партнерами … Усі розуміють – стейкхолдери та учасники переговорного процесу, – що реалізація цього рішення досить суттєво підвісить домовленості, взяті у рамках меморандуму з МВФ”, – сказав Пишний.

Він зазначив, що НБУ “залишається прихильним” до домовленостей України з МВФ, а про збільшення бюджетних видатків у домовленостях не йдеться.


Нагадаємо, Верховна Рада України 10 квітня, проголосувала за повернення військовим доплат у розмірі 30 тисяч гривень.

Правки до законопроекту, якими пропонувалося повернути виплати військовим, поліцейським, службі цивільного захисту, підтримали 277 народних депутатів. Доплати повинні були повернути не тільки військовим, а й працівникам ДСНС і поліцейським.

Необхідність повернення доплат прокоментували у Генштабі ЗСУ. Там зазначили, що солдат, який несе службу у надскладних умовах, повинен бути високо мотивованим.

Однак досі це питання залишається неврегульованим.

Вадим Снігур