І раптом шокуючи новина. 33 пасажири без пояснень депортували прямо в аеропорту Тель – Авіва. Ця новина миттєво облетіла всі українські та світові ЗМІ. Чому і за що? Здогадки були найрізноманітніші – від того що на борту були люди причетні до терористичних організацій чи їхні знайомі, рідні до банального – їхали на нелегальні заробітки…

Однак, ні для кого не є секретом, що на заробітки до Ізраїлю з України, особливо із Вінниччини їздять вже десятки років. Так, буває депортють. Зокрема і нашого позаштатного кореспондента Віктора Лозінського, який на сторінках газети розповідав про парадокси – як його насильно відправляв до України емігрант із Вінниці – поліцейський, виправдовуючись – мовляв це не я – це держава…

Але щоб ось так держава до дружнього нам через тисячі емігрантів-євреїв із Вінниччини і нині діючих при владі в тому числі й Прем’єр Міністра Гройсмана ось так взяла і повернула 33 українці без пояснень додому і поставила рокову печатку про 10 років заборони в’їзду володарю паспорта до Ізраїлю – такого ще не було.

То в чому ж причина – з’ясовували журналісти «33-го»:

Засновник молодіжної організації “СЛАВІС-Вінниця” Сергій Мар’янчук, чиї родичі опинилися серед депортованих одразу пояснив наступне:.

– Сьогодні 8 лютого, не пройшли паспортний контроль в аеропорту Бен-Гуріон 33 пасажири з рейсу Вінниця-Тель-Авів … Всіх відправили назад до Києва.

До речі, ретальна перевірка і депортація пасажирів всіх авіарейсів із колишнього Союзу в ізраїльському аеропорту “Бен-Гуріон” трапляється регулярно… Однак досі такого масового «завернення» пасажирів не лише із Вінниччини- України не було

В авіакомпанії МАУ, яка здійснює перельоти за цим напрямком, підтвердили цю інформацію: Дісно в аеропорту Бен-Гуріон було відмовлено у відвідуванні Ізраїлю під час проходження паспортного контролю. І ці 33 пасажири були відправлені найближчим рейсом до Києва.

Вже відомо, що із комунального аеропорту Вінниці цей рейс вилетів о 3:26 ранку і навіть на 9 хвилин раніше від плану. При цьому всі пасажири пройшли перевірку, прикордонний та митний контроль, і ніяких претензій ні до їх документів, ні до багажу у співробітників паспортного і митного контролю в Україні не виникло. Про це повідомляється на офіційній сторінці аеропорту.

Ніяких коментарів ізраїльської сторони дотепер не надходило.

Втім, в соціальних мережах вже широко коментують цей скандал і натякають, що депортовані 33 пасажири скоріш за все були запідозрені в заробітчанстві та потенційно могли залишитись в «безвізовому» Ізраїлі як трудові мігранти на нелегальному становищі. Навіть, за наявності зворотніх квитків на літак до Вінниці!

– Нічого дивного не сталось! Це депортація заробітчан, який з кожного рейсу в аеропорту Бен-Гуріона вираховують на раз! Бо коли я літала паломницею в Ізраїль із нашої групи там залишилось без жодних пояснень і коментарів 22 пасажири! А вас дивує наймасовіша депортація 8 лютого! Українці тікають на роботу, бо там платять 1500 доларів, а не 3200 гривень…, – прокоментувала цю ситуацію в соцмережі вінничанка Лариса.

Як повідомлялося раніше, Ізраїль збирається депортувати до 20 000 біженців.

Хоча пасажири висловлювали нам на гарячу лінію і інші підозри, так вінничанка Ольга Пархомчук повідомила, що її сестру депортували перед цим перевіривши їх присутність в соцмережах та навіть давні смс. Там вони ніби то знайшли в друзях у системі фейсбук підозрілих арабів, які підозрюються у співпраці із ІДІЛ, іншими терористичними та недружніми до Ізраїлю організаціями…

І тому для нас це був шок. І реальна загроза для кожного українця потрапити до списку депортованих. Бо ж хто знає, хто заходить до кожного із вас, шановні вінничани та українці на фейсбук чи проситься у друзі. А багато хто не вникаючи в арабські ієрогліфи бере і відповідає на ці запити на дружбу. Бо ж модно тепер мати якомога більше друзів. Чим може обернутись така дружба – можна вже переконатись реально. І хоча ця новина шокуюча – але для Ізраїлю виправдана. Бо ж весь світ знає що там пасажирів шмагають найбільше у світі, перевіряють все і видворяють з країни «на раз» та без пояснень. Бо там війна – довга і безпощадна. Як і у нас. Але ось такої принциповості і ретельності, часом такої що межує із жорстокістю і шоком для іноземців ми ще не навчились. А потрібно вже це робити давно. Бо у воюючої країни ні дня ні секунди не має бути спокою в жодній із служб.

Зрозуміло, що такий жорсткий жест від здавалося б дружньої країни вінничани та й всі українці не зрозуміли, бо навіть щодо Росії так не вчиняли і наш «золотий» міністр ( золотий тому що у нього знайшли майже тонну золотих злитків походження яких пояснити не зміг) часів Януковича Ставицький, який за підробленими документами нашим рідним Немирівським Рацсом раптом став Розенбергом досі там живе поживає і горя не знає… І ніхто його чомусь ось так як наших рядових вінничан не вишвирює без пояснень та компенсації за дорогі квитки на які може пасажири витратили чи не останні кошти.

Тому будьте пильні та уважні при поїздках до Ізраїлю, бо серед депортованих може опинитись кожен!

– Жодних заяв чи підтверджень цієї явно негативної інформації від ізраїльської сторони у нас не має. Так само пасажири, які мали при вильоті із Вінниці всі документи та зворотні квитки, не зробили жодних заяв і не звертись щодо свої проблем до адміністрації нашого аеропорту., – зазначив у коментарі 33-каналу директор аеропорту Ярослав Мазурець. – Тому на сьогодні не існує жодних підтверджень про депортацію 33-х пасажирів саме вінницького рейсу на Тель-Авів… З цього приводу ми звернулись до прикордонної служби та до авіаперевізника, який відповідав за своїх пасажирів. За рештою фахових коментарів раджу зробити запит до Посольства держави Ізраїль в Україні, які мають право коментувати цю ситуацію з правової точки зору.

Скажу більше, нині на ринку авіаперевезень із України до Ізраїлю не сезон і борти заповнюються далеко не на 100% місць. Тому цю інформацію я сприймаю як інформаційну рейкову атаку на імідж нашого летовища, міста Вінниці та держави Україна загалом!

Паралельно виникає питання «Кого і чому не пускають в Ізраїль?»

Не секрет, що безпека для ізраїльтян – не просто пусті балачки.

Бо ця маленька країна живе в режимі постійної напруги та війни. Її очікують щодня у вигляді терактів та бойових ракет з боку Палестини, Сірії, Єгипту. Днями сирійці збили ізраїльський військовий літак. Тому заходи безпеки посилені, і жодні компроміси стосовно існуючих правил тут неможливі.

Під безпекою розуміється і захист країни від нелегальних заробітчан, які займають робочі місця ізраїльтян. Бо це негативно позначається на економіці і викликає соціальні невдоволення. Крім того людину, яка перебуває в країні нелегально важко проконтролювати. І вона потенційно може співпрацювати з терористами.

Так пояснили нам ситуацію колишні вінничани-євреї, які свого часу емігрували до Землі Обітованої. Повертають людей не лише з України, а й з Росії та інших країн колишнього СРСР. Але якщо ви їдете в гості і маєте чисте сумління, вас пропустять. Навіть якщо приймаючій стороні доведеться звернутися до МЗС. Можливо, додаткова перевірка і буде незручною, але до цього потрібно бути готовим.

Навіть така дрібниця, як часте перебування в Єгипті, може стати причиною прискіпливішого ставлення до вас на ізраїльському паспортному контролі…

Тетяна Квасюк, Роман Ковальський