Як Аліса, яка мала сидіти за рішенням вінницького міського суду під домашнім арештом і суд над якою чомусь не відбувся у Вінниці 15 січня потрапила спочатку до Папи Римського а потім на Червону до ріжку у Відень на бал — досі загадка.

Активістка руху Femen Аліса Виноградова роздяглася на червоній доріжці Віденського балу, протестуючи проти приїзду президента України Петра Порошенка. Дівчина вийшла на червону доріжку і оголила груди з написом: «Poroshenko, get the fuck out of the Ball!».Таким чином вона звернулася до аристократичної публіки з пропозицією вигнати з балу  «примітивного баригу  і казнокрада» та вимагала від Петра Порошенка визначитися, чи він олігарх, чи Президент України. Проте сам керманич держави та його дружина Марина Порошенко на витівку дівчини ніяк не відреагували. Врешті Алісу  вивели із залу та відразу випустили.

Відразу після цього інциденту була думка, що Алісу Виноградову на Віденський бал міг привести посол РФ чи симпатики Кремля. Про це казав  блогер Юрій Гудименко після аналізу знімків фотографа Конні де Боклера. Після поширень автор знімків свої світлини прибрав, але скріншоти в мережі залишилися. На них помітно, як активістка ще до роздягання стоїть поруч із послом РФ у Австрії Дмитром Любинським. Із ними також лідер ультраправої фракції Австрії “ФПО” Йоган Гуденус, котрий свого часу відвідував окупований Крим. На інших світлинах помітно, як проросійські гості навіть не здивувались образливим написам про Петра Порошенка на раптово оголених грудях активістки Аліси Виноградової. Австрійський політик навіть підібрав одяг активістки, а от російський посол просто посміхався.

Втім, сама Аліса за прізвиськом  Аганьок цю версію висміяла. Тим паче  квитки на Віденський бал можна було придбати навіть в день самого заходу. У перекупників вони коштували від 350 євро (при офіційній ціні в 290). Тому активістці “Фемен” не потрібно  було йти на бал разом з послом. Вона вільно могла пройти, купивши квиток.

Нагадаємо, після спалення у Вінниці трамвайчика суд  зобов’язав Алісу Виноградову до домашнього арешту у нічний час доби. Однак дівчина ще тоді заявила, що й надалі продовжуватиме свої акції. Тому вона спокійно їздила за кордон, зокрема, у Ватикані наприкінці грудня  феменка намагалася викрасти фігурку Ісуса з різдвяного вертепу. Її день протримали у поліції і згодом відпустили до Києва.  У поліції Києва нашому журналісту тоді заявили, що про таку особу як Виноградова не знають  і не  будуть слідкувати за її діями. Згодом стало відомо, що судове слухання щодо Аліси по суті перенесено 15 січня на 15 березня, бо суддя пішов у відпустку.

Ексклюзивний фоторепортаж та відео із суду над Алісою Виноградовою у Вінниці “33-го” – дивіться далі

Вікторія Микитюк, Роман Ковальський
Сергій Хіміч