Виявляється, гауляйтер Сальдо має відношення до Вінниччини. Бо, за повідомленням журналістів-розслідувачів, він у Великобританії створив разом із співвласником фірми «Агро еталон», що у  Тиврові, екснардепом від Партії регіонів Григорієм Смітюхом,  компанію у Великобританії.

– У Великій Британії була створена компанія на ім’я гауляйтера окупованої частини Херсонської області Володимира Сальдо, незважаючи на те, що він перебуває під санкціями, – про це пише The Guardian.

Сальдо, маріонетка Кремля в Херсоні, вказаний як власник британської компанії, зареєстрованої в листопаді, через п’ять місяців після того, як його ім’я було додано до санкційного списку.

У червні 2022 року уряд в Лондоні заморозив усі активи Сальдо у Британії та заборонив йому в’їзд до країни. Британська влада звинувачує його у «просуванні політики та дій, які дестабілізують Україну, підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету чи незалежності України».

Проте з листопада він значиться як власник британської компанії Grainholding Ltd з адресою в районі Хаттон-Гарден у центрі Лондона.

Володимир Сальдо не від­повів на запитання про свою причетність до компанії Grainholding Ltd. Але його запис у санкційному списку був оновлений з моменту реєстрації Grainholding.

У документах компанії зазначено, що капітал Grainholding становить 1 млн фунтів стерлінгів, половина акцій належить Сальдо, а решта — іншому українцю – Григорію Смітюху.

Нещодавно Сальдо їздив до Москви на аудієнцію до Путіна в Кремлі. Згідно з офіційною стенограмою їхньої зустрічі, Сальдо попросив про допомогу в поставках газу і 25 мільярдів рублів, або близько 300 мільйонів доларів, на будівництво складу, який допоможе Херсону постачати в Росію овочі. «Ми, безумовно, допоможемо вам», — відповів Путін. Через кілька днів Путін відвідав частини Херсонської області, які все ще перебувають під російським контролем. Вам це нічого не нагадує? Адже за часів Азарова подібні склади овочів та фруктів вже є у фірми, де співзасновником та бенефіцарієм є Григорій Смітюх. Про їхні відкриття тоді говорила вся Україна. І разом із Григорієм Смітюхом приїздив сюди нині біглий прем’єр М. Азаров. Як бачите на фото, на відкритті був не лише він один.

Нагадаємо, у серпні 2022 року Сальдо також потрапив до санкційного списку Сполучених Штатів.

Мова йде про компанію Grainholding Ltd., яка начебто займається вирощуванням і торгівлею зерном. Збіг?

За даними реєстру, В. Сальдо на посаді директора належить 50-відсоткова частка. Власником другої половини і комерційним директором вказано громадянина України Григорія Смітюха.


Хто ж такий цей українець? Він нардеп-регіонал не одного скликання. Разом із своєю дружиною Іриною є засновниками «Арго еталон». Крім того, він вказується як кінцевий бенефіціарний власник — будь-яка фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив (контроль) на діяльність підприємства.

Крім Григорія Смітюха, його дружини Ірини, засновниками «Агро еталону», що у Тиврові, є Шафієв Гачай Джамаледдін Огли та Собко-Нестерук Ольга Явдокимівна. Про це повідомляється у відкритих джерелах, як і те, що кінцевим бенефіціарієм є Григорій Смітюх. У Тиврові кажуть, що цих двох власників, колишніх правоохоронців поєднують родинні зв’язки, бо їхні дружини – сестри. Директором підприємства є також екснардеп з Вінниччини Микола Черній. Цікаво, чи знає він про ситуацію із засновниками?

Раніше так звані Тиврівські сади і найбільші в Україні склади, що побудовані біля траси, приписували лобізму експре­м'єра Азарова, який зараз переховується в Росії.

І на такий зв'язок наштовхувало те, що експерти називали Григорія Смітюха компаньйоном бізнесу його родини. Зокрема елітного житлового комплексу під Києвом.

Правда, цікаво виходить — «сади перемоги», посаджені на Тиврівщині, поля, взяті в оренду «Агро еталоном», будуть забезпечувати прибутки бенефі­ціарію Григорію Смітюху та іншим засновникам на території України. А створена із гауляйтером окупованої Херсонщини Сальдо фірма експортуватиме із окупованих українських територій викрадене в України зерно, овочі та фрукти до Росії? А може, й до інших країн. І теж даватиме непоганий дохід.

Готові вислухати роз'яснення уповноважених осіб згаданих фірм і представників бенефіціарія «Агро еталону» та компаньйона гауляйтера окупованої України, як він бачить такий бізнес?

Андрій Власенко