До 1 січня 2025 року усім власникам невитребуваних земельних часток (паїв) потрібно встигнути оформити право власності на землю. В іншому разі вони можуть втратити свої ділянки. На це звертає увагу експерт, директор Вінницького інституту землеустрою Ярослав Ярославський.

Фахівець пояснює, що невитребуваною земельною часткою (паєм) вважається та, на яку не отримано документа, що посвідчує право власності, або ж земельна частка, право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості). Власники саме таких паїв у зв‘язку зі змінами 2019-го року отримали строкові межі оформлення права власності на землю.

«В Україні багато невитребуваної землі. І це насправді сприяє її незаконному обробітку та втраті значних коштів власниками й громадами, до яких географічно належать такі ділянки. Тому у 2019 році набули чинності законодавчі зміни, відповідно до яких у разі, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки або його спадкоємець не оформив право власності на цю ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельного паю. Тобто його пай автоматично буде визнаний безхазяйним і перейде у комунальну власність громади, на території якої він розташований», – зазначає Ярослав Ярославський.

Щоб не втратити своє право власності та оформити земельний пай, насамперед потрібно звернутися до землевпорядної організації, де підготують необхідну технічну документацію із землеустрою, на основі чого відбудеться присвоєння ділянці кадастрового номера та внесення відомостей про неї до Державного земельного кадастру. А далі – зареєструвати право власності у ЦНАПі чи у нотаріуса та отримати Витяг про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, а саме, на земельну ділянку (пай).

«Процедура загалом нескладна. Однак землевласники повинні зважати на те, що процес оформлення земельних паїв у власність може зайняти певний час з огляду на ситуацію в країні, пов‘язану із війною. Тож, аби зберегти свою землю, зволікати не варто. Рекомендую не нехтувати цим. Навіть якщо ви не збираєтеся господарювати на землі, все одно оформіть на неї право власності. Тоді ви матимете більше можливостей – зможете здати в оренду чи продати й отримати кошти», – наголошує експерт.