Як уже повідомляло міністерство освіти та науки, рішення про закінчення навчального року і в цьому році прийматиметься безпосередньо у громадах і у освітніх закладах. З цим уже визначились у Вінницькій громаді. Навчальний рік тут планується завершити 31 травня.

Про це йдеться на Telegram-каналі Вінницької міськради. Ось що повідомила директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко.

Варто зауважити, що ще минулоріч Кабмін ухвалив Постанову, за якою цей навчальний рік  триває до 30 червня. Як пояснює Оксана Яценко, йдеться про те, що навчальний рік має завершитись в межах 30 червня. Це пов’язано з різною безпековою ситуацією в різних регіонах.

У Вінницькій громаді 175 днів навчального процесу, передбачені діючими нормами, вдалося організувати до 31 травня включно. Зауважимо, що на період воєнного стану норма в 175 днів не є критично обов’язковою. Так, залежно від ситуації на місцях, достатньо 155 днів.


– Є окуповані території, є деокуповані території, які не проводили освітній процес. Тому вони в межах 155 днів мають завершити навчальний рік до 30 червня. Ми, відповідно до норми, хоча зараз її можна і не виконувати, провели 175 днів навчання, які в нас закінчуються рівно 31 травня. Ми дотримувались структури навчального року, ми виходимо на 175 днів, щоб і всі програми освітні було вичитано і проведено всі контрольні. І 31 травня в нас якраз “Останній дзвоник”, – зазначила посадовиця.

Ця норма в межах громади діє для всіх класів. Хіба, додає Оксана Яценко, в 11 класів навчання завершується дещо раніше у зв’язку зі здачею НМТ, Національного мультипредметного тесту, який на час воєнного стану в Україні організовують в якості альтернативи ЗНО.

Також, як уточнила Оксана Яценко, рішення про закінчення навчального року ухвалює кожен заклад освіти самостійно.

– Це рішення приймає заклад. Департамент освіти такого рішення, згідно з законодавством, не приймає. Такі рішення ухвалюються педагогічними радами. В нас школи завжди діють колегіально. Щоб навчальний рік закінчувався синхронно, щоб батьки могли планувати відпустки, оздоровлення дітей, щоб табори пришкільні в нас розпочалися разом.

Тому разом було ухвалено рішення завершити ці 175 днів 31 травня. А так – зараз можна 155. Так що, відповідно до Постанови Кабміну, ми максимально вкладаємось, – додає посадовиця.

Нагадаємо, що минулоріч “Останній дзвоник” у вінницьких школах було організовано у дистанційному форматі. Він завершився 3 червня.

Вадим Снігур