Китай заявив, що не підтримує опис вторгнення РФ в Україну як “агресії з боку Російської Федерації”, хоч і проголосував за резолюцію ООН минулого тижня, в якій це стверджувалося.

Про це пише South China Morning Post.

– Позиція Китаю з питання України не змінилася, і позиція щодо голосування не має нічого спільного з телефонною розмовою між главами двох держав, – заявило у вівторок Постійне представництво Китаю при ООН у відповіді на запитання електронною поштою.

Представництво мало на увазі голосування Китаю щодо резолюції в Генеральній Асамблеї ООН 26 квітня і розмову між головою КНР Сі Цзіньпіном та українським лідером Володимиром Зеленським того ж дня.


Голосування Китаю привернуло увагу, оскільки в резолюції Росію було названо агресором у конфлікті – вираз, який Пекін раніше не використовував. Китай ніколи не засуджував напад Росії на Україну і зазнавав критики з боку Заходу за свою позицію щодо війни.

Час голосування – лише за кілька годин після того, як Сі і Зеленський уперше поговорили після російського вторгнення, – також викликав запитання з приводу цієї позиції.

Глава зовнішньої політики Європейського союзу Жозеп Боррель написав у Twitter, що ЄС вітає резолюцію і що її підтримали партнери по Групі 20, включно з Китаєм, Бразилією, Індією та Індонезією.

Але представництво Пекіна в ООН заперечує, що позиція Китаю змінилася.

– Голосування “за” було голосуванням за весь текст резолюції і не може вважатися схваленням цього пункту, – заявили в представництві.

Китай утримався під час голосування щодо питання про збереження пункту в преамбулі, в якому йдеться про те, що Європа зіткнулася з безпрецедентними проблемами після російської агресії проти України та Грузії.

Цей пункт також закликав до якнайшвидшого відновлення миру і безпеки “на основі поваги до суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності будь-якої держави” і до притягнення до відповідальності всіх винних у порушенні міжнародного права.

Проєкт резолюції спрямований на підтримку співпраці між ООН і Радою Європи, міжнародним органом, з якого Росію було виключено через кілька тижнів після вторгнення.

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, що не має обов’язкової сили, яка містить пункт, проти якого заперечувала Росія, 122 голосами “за”, 18 утрималися, 48 держав-членів не голосували. П’ятьма країнами, які виступили проти резолюції, були Росія, Білорусь, Північна Корея, Нікарагуа і Сирія.

Місія заявила, що це не вперше, коли Китай підтримує резолюцію ООН, щодо російської агресії проти України, згадавши голосування 21 листопада. Резолюція за це число стосувалася розвитку співпраці між ООН і Центрально-європейською ініціативою.

Пекін проголосував за цю резолюцію, але утримався під час окремого голосування з питання про те, чи слід зберегти посилання на “російську агресію”.

Китай утримується від голосування щодо більшості резолюцій, які засуджують вторгнення, оскільки більшість країн не виступили б проти них. Утримання також залишається способом регулювання відносин з основними торговельними партнерами, такими як ЄС.

Василь Головко