Експерти вважають, що слух і дотик є останніми двома відчуттями, які людина втрачає перед смертю. Також лікарі Hospice Foundation of America назвали інші ознаки того, що людина доживає останні дні або години життя. Йдеться про колір шкіри та температуру тіла. Про це пише mirror.

За їхніми даними, шкіра на колінах, ступнях і руках може стати фіолетовою, блідою, сірою, покритися плямами або навіть бути плямистою.

“Ці зміни зазвичай сигналізують про те, що смерть настане протягом кількох днів або годин. Шкіра – це орган, і як і інші органи, вона починає припиняти функціонувати наприкінці життя. Знання цих симптомів означає, що ви можете бути готовими забезпечити комфорт і полегшити біль людини, яка наближається до кінця свого життя”, – повідомляють у Hospice Foundation of America. Експерти зазначають, що якщо вони розуміють, що рани смертельні, то намагаються їх знеболити, щоб людина в свої останні хвилини почувалася комфортно.

Інші ознаки того, що людина наближається до кінця свого життя, – це зниження температури тіла на градус або навіть більше, втрата апетиту і спрага, а також постійне зниження рівня активності.

Люди також можуть відчувати втрату інтересу до власного оточення, відчувати галюцинації і часто стають розгубленими.

Вважається, що слух і дотик є останніми двома відчуттями, які людина втрачає, коли вона близька до смерті – тому для неї може бути справжньою втіхою, коли її близькі будуть поруч, розмовлятимуть із нею та обійматимуть її.

Василь Головко