Георгій народився в III столітті в Каппадокії в багатій і знатній родині (зараз територія Туреччини). Потім переїхав до Палестини, пішов на військову службу і став воєначальником у імператора-язичника Діоклетіана. Коли Георгію веліли розправитися з християнами, він відмовився, роздав всю свою спадщину жебракам і заявив перед Сенатом про своє християнське віросповідання.

Георгія кинули в темницю і стали катувати, але з’явився ангел і зцілив його. Багато хто тоді відразу ж увірував в Христа, серед них була і дружина імператора Олександра. Ніякі тортури не змогли зломити святого – він залишався цілий і неушкоджений. Більш того, своїми молитвами воскресив померлого і зціляв в’язнів. Тоді його і Олександру наказали стратити. Цариця померла по дорозі на плаху. 23 квітня 303 року вважається датою смерті святого за старим стилем, день пам’яті Георгія Побідоносця за новим відзначають 6 травня.

Як Георгій Побідоносець убив змія

Найвідоміший подвиг святого Георгія – його перемога над змієм, який завівся у водах озера недалеко від Бейрута (Лівія).

За переказами, це сталося вже після смерті святого. Змій затягував людей на дно і поїдав їх там. Жителі міста були змушені щодня віддавати змію на поживу молодих людей. В один з таких днів дівчина, яка чекала своєї долі на березі озера, побачила воїна на коні: Георгій помолився, кинувся на змія і вбив його. Здивовані жителі міста увірували в Христа, а біля озера побудували храм.

Це диво отримало своє тлумачення: змій – це втілення диявола, перемога над ним – символ торжества християнства над язичництвом. Святого Георгія нарекли Побідоносцем за те, що він переміг страждання і піднявся над грішним світом.

Георгій Побідоносець – покровитель воїнів і всіх, хто страждає від воєн, а також захисник від ворогів і диких звірів.

У цей день прийнято прочитати молитви Георгію Побідоносцю вдома – попросити у святого Георгія благословення і захисту, особливо для тих, хто зараз на військовій службі й далеко від дому.