Саме тому, підприємство вирішило надати роз’яснення щодо причини запаху, – зазначено в повідомленні на сайті Вінницяводоканалу https://vinvk.com.ua – Джерелом водопостачання м. Вінниці є річка Південний Буг. Водозабір знаходиться на території Сабарівського водосховища, відповідно течія фактично відсутня. Річка втрачає природну здатність до самоочищення та перетворюється у своєрідний відстійник з умовами, сприятливими для розвитку водоростей. Саме по цій причині основною проблемою нашого джерела є “цвітіння” води – значний розвиток фітопланктону (водоростей). Підвищення біомаси водоростей у підсумку призводить до надходження у воду органічних речовин, які є причиною погіршення органолептичних показників (каламутності, запаху, кольоровості, смаку та присмаку). Особливо відчутне погіршення органолептичних показників Південного Бузу в періоди міжсезоння, закриття (відкриття) річки кригою. Саме тому зараз, коли річка вкрита кригою, мешканці міста інколи можуть відчувати неприємний запах питної води, який посилюється при нагріванні. В більшості випадків цей запах асоціюється з “рибним”. Насправді, він не має жодного відношення до риби, а обумовлений природними одорантами (речовинами з сильним запахом), які виділяються водоростями в період відмирання або в “стресових” для них ситуаціях (в даний час закриття річки кригою).

Людина дуже чутлива до таких речовин. Деякі природні одоранти ми здатні відчувати на запах при наявності 1 молекули на 5 000 000 молекул води. В таких концентраціях одоранти нешкідливі для людини, хоча і неприємні на відчуття. Технологія очищення питної води дає можливість замаскувати “рибний” запах, збільшивши дозу хлору. Але, великі дози хлору призведуть до збільшення концентрацій побічних продуктів хлорування, які є небезпечними для людини. Наше підприємство тримає дози хлору на мінімально-необхідному рівні, що гарантує безпеку води.

КП “Вінницяоблводоканал” чітко дотримується технологічного регламенту та гарантує безпечність питної води з централізованого водопостачання.

Нагадаємо, що 8 червня 2017-го під час пленарного засідання сесії Вінницької обласної ради розгорілось бурхливе обговорення питання неприємного запаху водогінної води у Вінниці.

Тоді керівництво КП “Вінницяводоканал” запевнило депутатів та городян, що попри неприємний запах вода цілком безпечна. У відповідь на це депутат Олексій Фурман запропонував начальнику комунального підприємства “Вінницяводоканал” Олександру Чернятинському випити склянку води з-під крана, щоб довести її безпечність. І Чернятинський під тиском громадськості випив цю воду…

Саме минулого літа у Вінниці розгорівся найбільший скандал щодо запаху та якості води в кранах від водоканалу, коли в Держспоживслужбі запевняли – вода у вінницькому водогоні смердюча, але безпечна!