9-го травня британський Ліверпуль потонув у величезній кількості синьо-жовтих прапорів. На малій батьківщині гурту The Beatles стартував пісенний конкурс Євробачення-2023.

Україна, яку нині представляє гурт TVORCHI, на правах переможця минулого року відразу проходить до фіналу.

Крім нас за перемогу також боротимуться: Хорватія, Молдова, Швейцарія, Фінляндія, Чехія, Ізраїль, Португалія, Швеція, Сербія та Норвегія.

Без перебільшень, перший день змагання запам’ятався не лише яскравими виступами країн-учасниць. Відкривала вечір і конкурс загалом співачка Юлія Саніна, яка також є ведучою Євробачення-2023.

Лідерка The HardKiss виступила з піснею “Маяк”. Крім неї на сцені з’явився також гітарист бенду Вал Бебко у компанії неймовірного балету, що вбрався у кольори логотипу конкурсу.

Після власного виступу Юлія разом з іншими ведучими привітала глядачів та рідну Батьківщину, нагадавши усьому світу, що Україна не змогла приймати конкурс через повномасштабну війну росії.

Конкурсну частину вечора розпочала Норвегія. Співачка Alessandra у композиції Queen of Kings заспівала про сильну та незалежну воїтельку, яка керує морем та не підкоряється нікому. Запальні біти й англомовний вокал доповнив балет із чотирьох танцівників.

Третім на сцену вийшов представник Сербії Luke Black. Його пісня Samo mi se spava поєднала рідну сербську та англійську мови, а також ліричний початок і танцювальні мотиви.


Під номером 6 у першому півфіналі виступив гурт Wild Youth. Хлопці з Ірландії підкорили щирим вокалом та закликом до єднання. Пісня We Are One – про любов, яка притаманна всім, якими б різними ми не були.

Швейцарія у першому півфіналі боролася за перемогу під 8-м номером. 21-річний Remo Forrer розірвав ланцюг жартівливого вайбу та представив на сцені ліричну пісню Watergun.

Слідом під номером 9 на сцену вийшла представниця Ізраїлю. Співачка Noa Kirel підкорювала глядачів піснею Unicorn. В композиції знайшлося місце інструментальним елементам і, водночас, сучасній обробці звуку.

Десятку конкурсантів закривала Молдова. Pasha Parfeni влаштував на сцені справжню етнічну вечірку, виконуючи пісню Soarele și luna рідною мовою. У виступі артист поєднав колоритне вбрання, роги, сопілки і цимбали

Під 11-м номером у першому півфіналі виступила Швеція. Співачка Loreen, якій букмекери пророкують перемогу цьогоріч, заспівала англомовну композицію Tattoo. Як відомо, артистка не з чуток знає, що таке першість на Євробаченні. Виконавиця здобула тріумф у 2012-му з піснею Euphoria

Після закінчення конкурсної частини на глядачів чекав виступ співачки Alyosha. Зірка виконала разом з британською артисткою Ребеккою Фергюсон пісню, присвячену подіям в Україні.

В емоційному номері звучала сирена повітряних тривог, а балет розповідав історію пари, яку розлучила війна.

Другий півфінал відбудеться 11-го травня. Фінал, у якому ми нарешті побачимо гурт TVORCHI, пройде 13-го травня.